Takaisin

Sportspotin tarina

Tyrmäys taltioitiin videolle. Yksi napakka yläkoukku Amin ”Idi” Asikaisen kädestä ja ystäväni oli kanveesissa. Ihmiset ympärillä huusivat. Kaverilla ei ollut mitään mahdollisuuksia, vaikka hän oli lähes kaksimetrinen ja itsekin entinen urheilija. Ystäväni polttarivideo oli mieleenpainuva ja sitä katsoessani mietin, miten ikimuistoinen elämys olisi itse päästä sparraamaan entisen Euroopan mestarin kanssa. Samalla mieleeni syntyi ajatus: miksi ei ole olemassa mitään palvelua, josta löytäisin kenet tahansa huippu-urheilijan tai valmentajan, joka pystyisi tuottamaan vastaavia elämyksiä? Olisiko tällaisen palvelun luominen mahdollista? Mitä se käytännössä tarkoittaisi? Ja olisiko tällaiselle palvelulle edes tarvetta?

Alkoi armoton selvitystyö ja jumalaton soittorumba. Urheilijoita, valmentajia, liittoja, managereita, yrityksiä ja lisää urheilijoita. Vastaanotto oli positiivinen kaikilla rintamilla. Ja kuulimme kerta toisensa jälkeen lauseen ”olen miettinyt vähän vastaavaa”. Parasta oli, että vastaavaa palvelua olivat kaavailleet urheilun huipputekijät, mutta kukaan ei ollut vielä todella tehnyt asialle mitään – ei ollut aikaa omien hommien sivussa. Kaiken tämän päätteeksi tulimme siihen tulokseen, että palvelu on pakko tehdä. 

Yksi asia nousi kerta toisensa jälkeen esille: urheilijat ja valmentajat tarjoaisivat mielellään osaamistaan. Mutta samaan aikaan suurin osa ei halua aktiivisesti myydä ja markkinoida tuota osaamista. Kuulostaako tutulta? ”Suomessa on huippuosaamista, mutta täällä ei osata markkinoida ja myydä”. Sama vanha virsi, jota veisattiin monotonisesti jo kauppatieteiden laitoksella. Mutta me voisimme olla taho, joka myy, kehittää konsepteja ja markkinoi. Auttaisimme urheilijoita ja valmentajia näillä osa-alueilla, jotta he voisivat keskittyä juuri siihen, missä ovat loistavia.

Mitä tehdään kun on smaragdinen idea? Kasataan timanttisen kova tiimi, kerätään sen verran rahoitusta että homma saadaan tulille ja lyödään kaikki peliin! Näin teki yrityksen toinen perustaja ja ystäväni Teemu Harinen. Hän jätti päivätyönsä ja totesi, että nyt mennään bulilla! No, hän on Joensuusta ja ei ole varmaan ikinä käyttänyt sanaa ”buli”, mutta jotain tännepäin hän varmasti totesi. Teemu on ollut monessa urheiluprokkiksessa aikaisemminkin mukana päivätöidensä ohessa, mutta nyt oli aika vaihtaa päivätyöt yrittäjän ihanaan ja rauhalliseen arkeen. Itse en ollut valmis jättämään vielä ”päivätöitäni”, koska satun jo nyt olemaan unelma-ammatissani. Olen saanut tienata elantoni viimeiset kaksitoista vuotta pallon pompottamisella, mutta erikoistunut siinä sivussa erilaisten prokkisten toteuttamiseen. Kun on virtaa niin sitä vaan on. Vuonna 2012 kauppatieteiden laitokselta maisteroitumisen jälkeen jäin yliopistolle vastaamaan urheilujohtamisen sivuaineopintojen suunnittelusta ja opettamisesta, jonka jälkeen vastasin kurssikokonaisuuden verkko-opinnoista, joka taas johti viimeisimpään pestiini Tekes-rahoitteisessa Arvoa urheilusta -tutkimushankkeessa. Nyt oli tullut aika jättää akateeminen maailmankatsomus periferiaan ja tyrkätä yrittäjävaihde silmään. Ja mikä parasta, nyt on selkeä visio myös siitä mitä voin tehdä kun joskus eläköidyn koripallosta.

Homma alkoi olla uomissaan, kun saimme koodinero Jari-Pekka ”Jape” Holopaisen tiimimme supernörtiksi, joka vastaisi kaikesta koodaukseen ja ATK-yhteyksiin liittyvästä, joista minä ja Teemu olemme autuaan kujalla. Jape on mm. viritellyt puhelinyhteyksiä NASAn avaruusasemalle, joten hänelle ei ollut työ eikä mikään luoda palvelu, jossa yhteydet luodaan urheilijoiden, valmentajien ja asiakkaiden välille. 
 
Tässä vaiheessa tiedoksi kaikille, jotka ovat ihmetelleet miten startuppien arvonmäärittely (eli valuaatio) tehdään. Jokainen tiimin jäsen, joka on koodinero on + (plus) 1 000 000€ arvoinen. Jokainen, jonka nimen perästä löytyvät kirjaimet KTM, OTM, FM ovat – (miinus) 150 000 arvoisia. Eli saimme vihdoin todellista arvoa yritykseemme kun Jape astui laivaan! Japen lisäksi saimme kerättyä kasaan vielä uskomattoman kovan joukon neuvonantajia, joiden apua on ollut jo nyt platinaakin parempaa. 

Ensimmäiset toimeksiannot tulivat sisään ja löimme toteutusvaihteen silmään. Muutaman kokeilun jälkeen homma lähti kunnolla liikkeelle ja hyvä palaute antoi uskoa konseptin toimivuuteen.
 
Miltä kuulostaisi seuraavanlainen virkistyspäivä? Teidät haetaan työpaikkanne edestä bussilla. Amin Asikainen ottaa porukkanne vastaan teille varatussa liikuntatilassa. Alkuun hän kertoo omasta urastaan ja kohtaamistaan haasteista, jonka jälkeen lämmitellään kroppa valmiiksi oikeaa treeniä varten. Kun hiki on pinnassa, Amin opastaa teidät nyrkkeilyn teknisiin ja taktisiin saloihin seuraavan tunnin ajan, jonka jälkeen rohkeimmat pääsevät sparraamaan mestarin kanssa. 

Sparraukset on sparrattu ja paikalle saapuu Minna Tervamäki, yksi Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä balettitanssijoista. Minna ottaa ryhmän haltuun ja käy läpi ensin liikkuvuuden ja ryhdin kehittämisen perusteita, jonka jälkeen alkaa puolentunnin kehonhuoltosessio. Opastusta kymmenien vuosien kokemuksella. Harjoituksen lopuksi jokainen tuntee olonsa vetreämmäksi. Loppuun otetaan vielä vartin rentoutusharjoitus, jonka jälkeen keho ja mieli ovat valmiina loppuiltaan. Ryhmäkuljetus vie teidät seuraavaksi Löylyyn, jossa yksityissauna ja virkistävä iltauinti alustavat herkullisen illallisen yksityiskabinetissa. Tämän jälkeen siirrytään Löylyn yleisiin tiloihin, jossa ilta jatkuu pikkutunneille.

Tässä yksi esimerkki elämyksellisistä virkistyspäivistä, jota olemme olleet toteuttamassa asiakasyrityksellemme. Asiakas saa kokonaisvaltaisen ja unohtumattoman kokemuksen huippuosaajien parissa, urheilijat ja valmentajat pääsevät jakamaan osaamistaan ja saavat siitä asianmukaisen korvauksen. Kaikki voittavat.

Matkamme on vasta alussa mutta juuri nyt tuntuu älyttömän hyvältä. Paljon on vielä tekemistä, oppimista ja kehitettävää mutta olo on 100% luottavainen sen suhteen että tästä tulee iso juttu!

Juho

“Kirjoittaja on toinen Sportspotin perustajaosakkaista ja metsästää pantteria Salon Vilppaassa.”

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksia viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.


Vahvista uutiskirjeen tilaus sähköpostiisi tulevasta vahvistusviestistä!