Takaisin

Mitä yhteistä on virkkaajalla ja maratoonarilla?- Kim Nyström

Kotona minulla on ollut ilo huomioida että huippuunsa viritetty virkkaaja on tehokas, tarkka, ja pitää välineistään hyvää huolta. Liikkeet ja liikeradat ovat tehokkaat ja optimoidut, turhaa energiaa ei kuluteta. Lajissa taito paranee tekemällä, ja mitään erillistä fyysistä valmistelua tai tankkausta laji ei juurikaan vaadi – korkeintaan otetaan käden lähettyville kupillinen luomukahvia ja pari täysjyväkeksiä. Huippuunsa viritetty maratoonari käyttää myös hyvin pitkälle samaa lähestymistapaa – poikkeuksena on ehkä se kovempi fyysinen valmistelu.

Jotta mestarivirkkaaja pystyy parhaimpaan suoritukseen, pitää hänen kuitenkin olla perusterve. Myös henkisen vireystilan ja asenteen pitää olla kohdillaan, varsinkin jos työn alla on monimutkaisempi kokonaisuus. Harrastan vuorikiipeilyä. Aina kun lähden retkikunnan mukaan reissuun, henkinen kunto ja asenne ovat vähintään yhtä tärkeässä roolissa kun fyysinen kunto. Jos lähdet matkaan väärällä asenteella voi olla, että joka päivä saat taistella pettymyksiä vastaan – mutta jos päätavoitteesi on nauttia ja kokea uusia asioita, voit olla varma että et pety!

Jos ajatellaan että tuotos virkkaamisessa on vuoren huippu, virkkaajan hyvinvointi ja terveys ovat vuoren perustana. Mitä kovempaan ja korkeampaan suoritukseen tähtäät, sitä tukevampi pohja vaaditaan. Kun itse lähdin ensimmäistä kertaa matkaan tavoitteena kiivetä yli 8000m korkealle vuorelle, olin luvannut itselleni että jos tulen maitojunalla pois se ei ainakaan johdu siitä, että kunto petti. Samaa periaatetta olen noudattanut joka reissulla sen jälkeen, koska fyysinen kunto on asia johon voin suoraan vaikuttaa. Varmistan siis aina peruskunnon ja tukevan pohjan monipuolisella harjoittelulla.

Tukevan pohjan rakentaminen ei kuitenkaan tarvitse, eikä saakaan, olla mikään ylipääsemätön este. Sitä voi – ja usein kannattaa lähteä rakentamaan pienissä palasissa ja rakentamisesta voi tehdä hauskaa. Aloittamista helpottaa sopivan tavoitteen asettaminen. Olipa kysymyksessä virkkaaminen tai liikunta, tavoitteen pitäisi olla sellainen, jonka voi saavuttaa pienellä vaivannäöllä ja jonka saavuttaminen tuo mielihyvää. Tavoitteen pitäisi myös olla helposti mitattava – “haluan olla paremmassa kunnossa” ei riitä.

Tavoite voi olla vaikkapa se, että sitoudut liikkumaan vähintään puoli tuntia päivässä, kolmena päivänä viikossa, kahden kuukauden ajan. Kun saavutat tavoitteen, on palkinnon aika. Palkitse itsesi päämäärän saavuttamisella vaikka sykemittarilla, tai uudella treenivaatteella. Seuraava tavoite voikin sitten olla liikunta viitenä päivänä viikossa ja se, että kävelet aina portaat ylös. Näillä toimenpiteillä peruskunto ja hyvinvointi paranevat ja ennen kuin huomaatkaan, saat valita uuden ja haastavamman tavoitteen kunnes yhtäkkiä huomaat että oletkin juuri ilmoittautunut elämäsi ensimmäiselle maratonille!

En ole virkkaaja enkä maratoonari, vaikka pari maratonia olenkin juossut teräsmieskisoissa. Molemmilla on kuitenkin se oma vuorensa kiivettävänä. Jossain voi tulla raja vastaan, ja se pitää oppia käsittelemään. Itselläni tuli seinä vastaan syksyllä 2017 noin 7200m korkeudessa, Manaslun rinteillä. Ylempään leiriin oli vielä 200 nousumetriä ja pari tuntia matkaa. Kroppa ja pää olivat sitä mieltä että nyt riitti. Kävin silloin elämäni kovinta sisäistä taistelua kunnes tulin siihen lopputulokseen että olen sen verran lähellä että jos nyt luovutan en anna ikinä itselleni anteeksi. Sen seurauksena nousin ylös ja rupesin hitaasti siirtämään jalkaa toisen eteen, kunnes lopulta saavutin 7400 metrissä sijaitsevan nelosleirin ja pääsin telttaan tankkaamaan ja lepäämään. Tämän henkisen ja fyysisen ponnistuksen seurauksena seisoin seuraavana päivänä 8163m korkeudessa, vuoren huipulla, sillä hetkellä ehkä maailman korkeimpana ihmisenä. Se jos mikä oli palkitsevaa!

Loppujen lopuksi, kaikki mitä vaaditaan on yksi silmukka tai askel lisää, sopivan haastava tavoite ja ennen kaikkea riittävästi tahtoa. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Olet mitä teet, et mitä ajattelet!

Kim Nyström

“Kirjoittaja Kim ”Nysä” Nyström on on seikkaileva myyntijohtaja, CrossFit- kisaaja, vuorikiipeilijä ja maailmanmatkaaja. Hän on on elävä esimerkki siitä, että edes keski-ikäisenä toimistotyöläisenä sinun ei tarvitse vaipua harmauteen, vaan vaihtoehtona on alkaa toteuttamaan unelmiaan aloittaen esimerkiksi fyysisen kunnon kasvattamisesta. Kimi profiiliin pääset tutustumaan tästä.“

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksia viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.


Vahvista uutiskirjeen tilaus sähköpostiisi tulevasta vahvistusviestistä!