Takaisin

Markku Kanerva peräänkuuluttaa pitkäjänteisyyttä johtamiseen: ”Menestyvän tiimin rakentaminen ei onnistu, jos porukka tai suunta vaihtuu vähän väliä”

Tässä juttusarjassa käsittelemme joukkueen merkitystä ja tiimin johtamista Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku ”Rive” Kanervan kanssa. Ensimmäisessä osassa huippuvalmentaja muistuttaa, että muutoksille on annettava aikaa.

Erilaisuus. Yhteistyö. Yhteiset tavoitteet.
Nämä kolme pointtia nousevat esiin, kun Markku Kanerva kertoo, mitä joukkue hänelle tarkoittaa.

”Joukkue on erilaisista ihmisistä erilaisine ominaisuuksineen koostuva ryhmä, joka työskentelee yhdessä saavuttaakseen yhteiset tavoitteet”, Kanerva tiivistää yhteen lauseeseen.

”Ihmisten erilaisia ominaisuuksia pyritään hyödyntämään, jotta joukkue voi työskennellä yhteiseen suuntaan parhaalla mahdollisella tavalla”, hän jatkaa.

Markku ”Rive” Kanerva & joukkue – tarkemmin sanottuna Suomen miesten jalkapallomaajoukkue – kuuluvat yhteen kuin Matti ja Teppo. Yhteistä matkaa on takana jo 12 vuotta, joista ensimmäinen puolisko apuvalmentajana ja jälkimmäinen päävalmentajana – ja tätä ennen 7 vuotta U21-maajoukkuueen valmentajana.

”Siitä on paljon etua, että olen ollut pitkään samassa organisaatiossa. Ympäristö ja toimintakulttuuri ovat tuttuja. Menossa on 20. vuoteni Palloliitossa, joten olen ehtinyt oppia organisaation tavat sekä peilata omaa toimintaani niihin. Tiedän, missä mennään ja miten toimitaan”, Kanerva sanoo ja tietää, että näin pitkät urat samassa organisaatiossa eivät ole nykyään mitenkään tyypillisiä – jopa päinvastoin.

”Tuloksia vaaditaan välittömästi. Tehdään kyllä pitkiä sopimuksia, mutta annetaan kuitenkin jo puolen vuoden päästä kenkää, jos voittoja ei heti tule.”

Nykyelämässä trendinä jatkuva muutos

Suomen miehet historiallisesti EM-kisoihin 2020 luotsannut Kanerva peräänkuuluttaa pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Muutokset tarvitsevat aikaa.

”Omien ajatusten ja filosofian selvittäminen uudessa ympäristössä vie aikaa, samoin näiden saattaminen toiminnaksi. Muutokset kohtaavat aina vastarintaa. Pitää olla aikaa perustella muutoksia ja saada ne toimimaan. Nykyään usko ja kärsivällisyys tuntuvat katoavan, jos tuloksia ei synny heti.”

Hetkonen, tämähän kuulostaa tutulta. Pitkäjänteisyyden puute ja kärsimättömyys eivät ole ainoastaan ammattiurheilun kipukohtia, vaan pyöröovet pyörivät nopeasti työelämässä yleisemminkin.

”Tämä kuvastaa varmasti nykyelämän hektisyyttä, jossa jatkuva muutos tuntuu olevan trendinä. Muutosjohtajuudesta puhutaan paljon ja muutoksia pitää tapahtua. Menestyvän tiimin rakentaminen ei kuitenkaan ole helppoa, jos porukka tai suunta vaihtuu vähän väliä”, huomauttaa Kanerva, joka käy usein myös yrityksissä ja organisaatioissa puhumassa johtajuudesta ja menestyvän tiimin rakentamisesta.

”Pitäisi olla malttia. Antaa aikaa ja mahdollisuuksia viedä prosessit loppuun”, neljästi Vuoden valmentajaksi valittu Kanerva sanoo.

Haluatko kuulla lisää Riven ajatuksia tai koulutuksen huippuvalmentajalta tiimillesi? Ota yhteyttä!

Seuraavassa osassa Markku Kanerva kertoo, mitä hän ihan käytännössä tekee joukkueen ilmapiirin ja luottamuksen parantamiseksi.
Mietitkö, miten Rive ratkoo joukkueen konfliktitilanteita? Siitä lisää täällä.
”Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta” – Lue, mitä Markku Kanerva ajattelee tästä ja muista sanonnoista?

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksia viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.


Vahvista uutiskirjeen tilaus sähköpostiisi tulevasta vahvistusviestistä!