Takaisin

”Joukkue on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki” – Vai onko? Mitä sanoo Markku Kanerva?

Tässä juttusarjassa käsittelemme joukkueen merkitystä ja tiimin johtamista Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku ”Rive” Kanervan kanssa. Tällä kertaa hän kertoo, mikä on hänen lempisanontansa tiimityöhön liittyen.

Neljästi vuoden valmentajaksi valitulla Markku Kanervalla on tiimin johtamisesta ja ryhmähengen kehittämisestä vuosikymmenten kokemus. Mitä mieltä hän on seuraavista sanonnoista?

1. Joukkue on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki

”Tämä on tavallaan totta, mutta enemmän kuitenkin tarua. Muuttaisin tämän muotoon: joukkue on yhtä vahva kuin vahvimpien lenkkien tuki muille lenkeille. Näin korostaisin yhteishenkeä ja ilmapiiriä. Yhteishengestä kertoo se, miten muut tukevat, kun jollain joukkueen jäsenellä on vaikeaa. Joukkueen tekemisestä kertoo se, miten nostetaan ja autetaan muita.”

2. Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

”Tämän allekirjoitan, koska yhdessä tekeminen on menestyksen ydin. Tietysti yksilöidenkin kehitys on tärkeää, mutta kun mennään kentälle, niin olennaista on, että työskennellään joukkueen eikä oman menestyksen eteen. Käytännön esimerkki jalkapallokentältä: jos vastustajalla on huippuhyökkääjä ja oman joukkueen puolustaja ei ole ihan samantasoinen, miten muut pelaajat auttavat puolustajaa?”

3. Sota ei yhtä miestä kaipaa.

”Tästäkin olen samaa mieltä. Vuosien varrelta on lukuisia kokemuksia, että joku tärkeä pelaaja on loukkaantunut tai pelikiellossa tms. Aina pitää olla varautunut korvaamaan tärkeä tekijä – ja kyllä se onnistuukin. Turha jäädä surkuttelemaan sitä, mitä ei juuri sillä hetkellä ole.”

Mikä on Markku Kanervan lempisanonta?

”Käytän paljon erilaisia sanontoja tilanteesta riippuen. Tanska-tappion (23.3.2023) jälkeen Pohjois-Irlanti-matsin palaverissa (26.3.) sanoin: kun joukkue lyödään kanveesiin, sen henkinen kantti ja yhtenäisyys mitataan siinä, miten nopeasti se nousee kanveesista. Tässä on kyse bounce back -ilmiöstä. Voitimmekin sitten Pohjois-Irlannin.

Käytän paljon myös sanontaa: älä mieti, mitä tiimi voi tehdä sinun hyväksesi, vaan mitä sinä voit tehdä tiimin hyväksi. On tärkeää, että jokainen miettii, miten voi omalta osaltaan vaikuttaa yhteiseen hyvään. Tämä tosin vaatii sitä, että tiimiläisille oikeasti myös annetaan mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa. Jos vain käsketään ulkoapäin, ei varmasti ole samanlaista motivaatiota toimia yhteiseksi hyväksi.”

Haluatko kuulla lisää Riven ajatuksia tai koulutuksen huippuvalmentajalta tiimillesi? Ota yhteyttä!

Juttusarjan ensimmäisessä osassa Markku Kanerva kertoo, miksi hän kaipaa lisää pitkäjänteisyyttä johtamiseen.
Mietitkö, minkälaisin käytännön toimin Rive pyrkii luomaan hyvän ilmapiirin joukkueeseen? Lue täältä.
Miten huippuvalmentaja ratkoo konfliktitilanteet? Siitä Markku Kanerva kertoo täällä.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksia viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.


Vahvista uutiskirjeen tilaus sähköpostiisi tulevasta vahvistusviestistä!