Tässä juttusarjassa käsittelemme joukkueen merkitystä ja tiimin johtamista Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku ”Rive” Kanervan kanssa. Tällä kertaa hän kertoo, minkälaisin käytännön toimin hän pyrkii kehittämään joukkueen ilmapiiriä.
Aina, kun Markku Kanerva puhuu johtamisesta tai menestyvän tiimin rakentamisesta, hän nostaa esiin oikeanlaisen ilmapiirin merkityksen. Se, mitä Kanerva oikeanlaisella ilmapiirillä tarkoittaa, menee hyvin yksiin psykologisen turvallisuuden käsitteen kanssa.
”Käytännössä kyse on siitä, että jokainen voi olla oma itsensä omine heikkouksineen ja vahvuuksineen. Tavoitteena on rehellinen, avoin, turvallinen ja yksilöt huomioiva ympäristö”, Kanerva tiivistää.
Tämän periaatteen kanssa tuskin kovin moni on eri mieltä – mutta miten temppu tehdään käytännössä? Miten tällainen psykologisesti turvallinen ilmapiiri luodaan?
Annetaan Suomen miehet jalkapallon EM-kisoihin historiallisesti luotsanneen huippuvalmentajan kertoa omat keinonsa:
- Yhdessä oleminen
”Vaikka maajoukkueen aikataulu on tiivis, pyrimme laatimaan sen aina sen verran väljäksi, että pelaajat voivat viettää aikaa keskenkään. Oli se sitten kortin peluuta, kahvittelua tai mitä ikinä. Nykyisenä digiaikana pyrin kannustamaan pelaajia pois älypuhelimiltaan keskinäiseen kanssakäymiseen.” - Yhdessä tekeminen
”Ohjelmassamme on aina yhteistä tekemistä, jolloin pyritään päästämään irti jalkapallosta. Joskus se on ryhmädynamiikkaharjoitteita, esimerkiksi ongelmanratkaisua ja ryhmäkisailuja. Usein on myös yhteistä hauskanpitoa, vaikkapa joukkueen taustavoimien bändin keikka.” - Osallistaminen
”Pyrin osallistamaan pelaajia mahdollisuuksien mukaan niin pelianalyyseihin kuin ottelusuunnitelmaankin. He saavat kertoa mielipiteensä ja tulevat kuulluksi. Vastuuta kannetaan ihan eri tavalla, kun he kokevat, että heidän sanomisillaan ja tekemisillään on merkitystä, eikä kaikki ole vain valmentajien päätöksistä kiinni.” - Huomioiminen
”Käyn jokaisen pelaajan kanssa henkilökohtaisia keskusteluja. Pelaajat arvostavat sitä, että heistä ja heidän elämästään ollaan kiinnostuneita. Mielestäni on tärkeää tietää ja puhua muustakin kuin jalkapallosta.”
Tehostaminen ja ”ylimääräisen” karsiminen ei aina kannata
Kun tarkastelee Markku Kanervan listaa, käy nopeasti selväksi, että rento, luottamuksellinen ja tuloksekas ilmapiiri ei synny itsestään. Se vaatii tietoisia toimenpiteitä ja aikaa. Mitään ihmeellisiä taikatemppuja ei kuitenkaan tarvita.
Ennen valmennusuraansa peruskoulun opettajana toiminut Kanerva muistuttaa, että aika ajoin on syytä varata erillisiä tilaisuuksia ja päiviä yhteiselle tekemiselle, mutta yhtä tärkeää on antaa ilmapiirin kehittymiselle aikaa arkisen tekemisen keskellä.”Tyky- ja virkistyspäiville on ehdottomasti paikkansa ja tarpeensa. Mutta jokapäiväisen arjen keskelläkin tarvitaan tilaa kahvihetkille, pienille jumppatuokioille… mille vaan, missä ihmiset pääsevät luontaisesti tutustumaan toisiinsa.”
Tehokkuus tuntuu hallitsevan nykyistä työelämää. Tällöin ajaudutaan helposti tilanteeseen, jossa kaikki ”ylimääräinen” karsitaan. Joskus paine tähän tulee ylhäältä, joskus taas työntekijät ajautuvat itse ”tehostamaan työpäiviään”. Jos kalenteri on täynnä ja lukuisat viestikanavat pullistelevat, aletaan skippailemaan yhteisiä lounashetkiä ja jäädään kotiin etätöihin, jotta aikaa ei mene ”turhaan jutusteluun”.
Markku Kanerva näkee tässä selkeän ongelman: jos tiimin jäsenet eivät tunne toisiaan, ei synny minkäänlaista ryhmähenkeä – mikä taas vaikuttaa motivaatioon ja töiden tekemiseen.
”Jos työntekijöistä tuntuu, että ympärillä on hyviä tyyppejä, he sitoutuvat tekemiseen ihan eri tavalla. Työt tehdään paremmin ja otetaan vastuuta. On myös helpompi sekä pyytää apua, että tarjota sitä muille.”
Johtajalla on oltava aikaa ja kiinnostusta.
Neljästi vuoden valmentajaksi valittu Kanerva kannustaa johtajia huolehtimaan siitä, että tiimillä on aikaa ja mahdollisuuksia yhdessä olemiselle ja mukavalle tekemiselle.
”Jos annat aikaa ryhmähengen rakentumiseen ja toisiin tutustumiseen, niin voit saavuttaa sillä paljon. Viihtymistä ei sovi missään nimessä väheksyä”, Kanerva sanoo, mutta tiedostaa, että nykyisen etätyöbuumin myötä tämä ei aina ole ihan helppoa.
”Jos etääntymiseen ei puututa ajoissa, ihmiset eivät enää tunne toisiaan, jolloin on aina vain haastavampaa saada heidät kohtaamaan. Vapaa jutustelu ja ideoiminen käy vähiin.”
Ja mikä tärkeintä: myös johtajilla on oltava aikaa ja kiinnostusta tutustua työntekijöihin.
”Johtajan tehtäviin kuuluu kuunteleminen, keskusteleminen, palautteen antaminen, kannustaminen ja rohkaiseminen siihen, että jokainen voi olla oma itsensä ja tuoda oman persoonansa esiin myös työpaikalla.”
Haluatko kuulla lisää Riven ajatuksia tai koulutuksen huippuvalmentajalta tiimillesi? Ota yhteyttä!
Juttusarjan ensimmäisessä osassa Markku Kanerva kertoo, miksi hän kaipaa lisää pitkäjänteisyyttä johtamiseen.
Mietitkö, miten Rive ratkoo joukkueen konfliktitilanteita? Siitä lisää täällä.
”Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta” – Lue, mitä Markku Kanerva ajattelee tästä ja muista sanonnoista?