Takaisin

#Pähkinänkuoressa: Millainen on hyvä puhuja?

Hyvä puhuja – millainen se on? Tässä artikkelissa ollaan erittäin mielenkiintoisen asian äärellä. Tämä artikkeli on tarkoitettu hyväksi puhujiksi haluaville sekä myös niille, jotka etsivät omaan tilaisuuteensa puhujaa. Lähdetään purkaamaan kysymystä. Ensin kuitenkin omia ajatuksiani siitä, millainen on hyvä puhuja:

Hyvä puhuja pystyy tuomaan halutun viestin selkeästi, innostavasti ja inspiroivasti esiin. Tyylejä viestin esiin tuomiselle on monia – jotkut huutavat ja meuhaavat, jotkut taas ovat korostetun rauhallisia ja jotkut jotain siltä väliltä. Hyvän puhujan määrittely on erittäin tilannekohtaista. Ei olemassa sellaista puhujaa, joka sopisi täydellisesti kaikkiin tilanteisiin ja kaikille yleisöille.

Mielestäni hyvä puhuja on usein myös hyvä tarinankertoja, sillä tarinat ovat loistava tapa yhdistää teoriaa ja käytäntöä. Kun olet lukenut tämän artikkelin, ota lukulistalle myös: Miksi Amin Asikainen pelkäsi nyrkkeilykehässä – ja miksi työpaikoilla pelätään?

Hyvä puhuja valmistautuu

Hyvä puhuja valmistautuu aina puheeseen. Tämä ei kuitenkaan aina välttämättä tarkoita timanttisen PowerPoint-esityksen hiomista, vaan ennemminkin ymmärrystä, miksi juuri hänet on valittu puhujaksi tähän tilaisuuteen. Valmistautuessaan puhujalla tulee olla selkeä tavoite, mitä hän haluaa tällä puheella saavuttaa.

Hyvä vinkki puheeseen valmistautumiseen on se, että puhujalla voi olla esimerkiksi kolme teemaa, jotka hän haluaa nostaa puheessa esiin. Puheen sisällä näiden kolmen teeman sisällä onkin mahdollista suhteellisen vapaasti soveltaa ja kertoa tarinoita. Muista kuitenkin valmistaa puheen runko siten, että kuulijat pysyvät juonessa mukana, ja muistavat punaisen langan koko puheen ajan.

Hyvän puhujan valmistautuminen onkin hyvin yksilöllistä. jotkut harjoittelevat esityksen lähes sanasta sanaan, kun taas jotkut vetävät esityksen hyvinkin vapaalla kädellä.

Hyvä puhuja jännittää

Hyvä puhuja jännittää – mutta jännitys ilmenee ihmisillä hyvin eri tavoilla. Monet hyvät puhujat ovat puhuneet siitä, kuinka jännitys ”kuuluu asiaan”, ja oikein kanavoituna jännityksestä saa voimaa, joka purkautuu lavalla positiivisella energialla. Jotkut huippupuhujista jopa virittävät itsensä jännittyneeseen tilaan ennen puhetta, jotta saavat oikean fiiliksen esiintymiseen.

Jännityksessäkin isossa roolissa on yleisö. Jos puhuja jännittää kovasti, voi yleisö peilata jännitystä. Moni hyvä puhuja pyrkiikin rikkomaan ”pintajännityksen” puheen alussa tavalla tai toisella, jonka jälkeen yleisö ja puhuja voivat rentoutua ja nauttia esityksestä ja sisällöstä.

Hyvä vinkki jännitykseen ja sen koordinointiin on muistaa se tosiasia, että lopulta yleisö on esiintyjän kanssa samalla puolella, ja toivoo että esiintyjä onnistuu tehtävässään.

Hyvä puhuja puhuu sillä tavalla, mikä sopii hänelle – ja tilaisuuteen

Käsittelinkin aihetta pikaisesti jo artikkelin alussa. Puhujan puhetavalla ei voida määrittää sitä, onko kyseessä hyvä puhuja. Puhetyylejä on todella monia ja karkeasti tärkein asia onkin se, että yleisö ymmärtää mitä puhuja puhuu. Esimerkiksi puhenopeudessa tai äänenvoimakkuudessa voi olla hyvienkin puhujien välillä valtavia eroja. Loppujen lopuksi erityisen tärkeää on puheen rytmitys: Hyvä puhuja painottaa tärkeitä asioita, jopa toistaa niitä useamman kerran. Hyvä puhuja myös tunnistaa, missä kohtaa puhetta on hyvä rytmittää puhetta esimerkiksi taukojen avulla.

Puhetapaan ja sen ”hyvyyteen” ajattelin pureutua vielä esimerkkien kautta. Otetaan ensimmäiseksi esimerkiksi SportSpotin persoona Johannes ”Hatsolo” Hattunen , jonka puheet ihastuttavat, itkettävät, naurattavat ja jäävät poikkeuksetta kuulijoiden mieleen. Katso tyylinäyte alla:

Toisena, täysin erilaisena esimerkkinä, huippuvalmentaja Henrik Dettmannin taidonnäyte:

En usko, että kukaan väittää vastaan, jos totean että molemmat yllä olevista esimerkeistä voidaan luokitella hyviksi puhujiksi. Ja kuinka eri tavalla nämä herrat puhuvatkaan! Esimerkkien kautta kertaukseen: Hyvä puhuja puhuu siten, että viesti välittyy ja menee perille.

Hyvä puhuja osallistaa yleisöä ja kerää palautetta

Hyvä puhuja osallistaa yleisöä esitykseensä, tavalla tai toisella. Kuten aiempiinkaan artikkelin kohtiin, tähän ei ole olemassa yhtä oikeaa tietä. Yleisin vuorovaikutus, eli yleisön esittämät kysymykset, ovat mahdollisuus parantaa ja syventää yleisön kokemusta. Kysymykset ovat samalla myös hyvää oppia puhujalle tulevaisuuteen: ”Miksi en kertonut tätä itse puheeni aikana? Ehkä ensi kerralla lisään tämän asian osaksi teemaa.”

Yleisön antama palaute on kullanarvoista. Hyvä puhuja osaa tulkita yleisöä ja tunnistaa, menikö puhe hyvin. Hyvä puhuja tunnistaa ja tuntee yleisön fiiliksiä myös puheen aikana – ja tarvittaessa tekee peliliikkeitä haluamaansa suuntaan. Reagointi tilanteen mukaan on tärkeää ja välillä se voi vaatia isojakin muutoksia ennalta suunnitteluun.

Yleisö muistaa, mitkä olivat hyvän puhujan esityksen pääkohdat

Puheen onnistumisen kannalta on elintärkeää, että yleisö muistaa esityksen pääpointit. Valmistautuessasi puheeseen, muista miettiä mikä on tämän puheen punainen lanka, ja seuraa sitä puheessasi. Puheen lopussa muista kerrata ja niputtaa asiat, jotka haluat, että kuulijakunta muistaa. Kertaus on tässäkin asiassa opintojen äiti!

Yhteenveto

Yhtä lailla kuin puhekin, myös tämä artikkeli vaatii yhteenvedon. Alla oleva lista ei tee kenestäkään huippupuhujaa, mutta auttaa matkalla sinne:

  • Valmistaudu puheeseen. Kertaa mielessäsi, mikä on tapahtuman luonne ja miksi juuri sinut on valittu puhujaksi.
  • Älä pelkää jännitystä! Muista, että jännitys on mahdollista purkaa lavalla positiivisena energiana.
  • Puhu sillä tavalla, joka on sinulle luontainen. Muista rytmittää esitystäsi!
  • Osallista puheesi yleisöä ja opi palautteen avulla.
  • Niputa puheesi, eli kertaa puheesi pääkohdat.

Toivottavasti tämä listaus auttaa sinua matkalla huippupuhujaksi, tai vaihtoehtoisesti valitsemaan tilaisuuteenne parhaan mahdollisen puhujan. Me autamme mielellämme teille sopivimman persoonan löytämisessä. Muista, että puhujaksi tullaan puhumalla!

Innostavin marraskuuterveisin,
Teemu

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksia viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.


Vahvista uutiskirjeen tilaus sähköpostiisi tulevasta vahvistusviestistä!