Takaisin

Myyntikisasta tehoa myyntiin

Myyjän työ on tavoitteellista ja hyvin suunniteltu myyntikisa voi edistää innostusta ja ruokkia parempaan tekemiseen. Oikein suunniteltuna myyntikisa innostaa ja edistää motivaatiota päästä tavoitteisiin ja niiden yli.  Tässä reseptimme onnistuneeseen myyntikilpailuun. 

1.    Myyntikisan tarinallistaminen

Kaikki rakastavat hyvää tarinaa ja sen avulla myös myyntikisasta saadaan kiinnostavampi. Tarina kannattaa valita siten, että se on rinnastettavissa mahdollisimman hyvin juuri teidän porukkanne kiinnostuksen kohteisiin. Esimerkiksi jos myyntitiimistä löytyy paljon lätkäfaneja, niin voidaan tarina rakentaa jääkiekko teeman ympärille. Kun tarina on valittu ja käsikirjoitus on valmis, se voidaan herättää eloon käyttäen teemaan kuuluvia elementtejä, kuten esimerkiksi paikkoja ja henkilöitä. Esimerkiksi jääkiekko teemainen myyntikisa voi sisältää tuloslähetyksiä, joita juontavat kaukalon laidalta tutut naamat ja matkan varrella voidaan tiimiä herätellä jääkiekkovalmentajien valmennuksilla. Yksi toimiva keino tarinallistamisessa voi olla myös se, että myyntikilpailun teemasta äänestetään etukäteen. Näin voidaan lisätä osallistujien ennakkokiinnostusta ja osallistamista. Kun ihmiset pääsevät vaikuttamaan kilpailuun myös etukäteen, ovat he luultavasti myös sitoutuneempia kilpailuun. 

2.    Myyntikisan pelillistäminen

Myyjät ovat usein melko kilpailuhenkisiä ja kuten kilpailuissa yleensä, pelillistäminen on tärkeässä roolissa. Pelillistämisessä kannattaa huomioida myyntikilpailun tavoitteet. Halutaanko kilpailla yksilöinä, joukkueina vai molempina? Kilpailu ja pelillistäminen kannattaa suunnitella siten, että se ohjaa toimintaa oikeaan suuntaan. Mikäli myyntikilpailun tavoitteena on myös kasvattaa tiimihenkeä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, tulee tämä ottaa myös pelillistämisessä huomioon. Tämä onnistuu esimerkiksi palkitsemalla koko tiimiä onnistumisesta. Tässä piilee kuitenkin myös sudenkuoppa: myyntikilpailu kannattaa suunnitella siten, että yksilöillä on kaikissa tilanteissa mahdollisuus onnistua, ryhmästä huolimatta. Teitpä miten päin tahansa, laadi säännöt ja ohjeistus selkeästi ja siten, että ne tukevat pelin tavoitteita. 

3.    Lanseeraaminen & tunnelman nostatus

Myyntikisaa ei kannata julkaista vain tiedotuksella sähköpostiin. Innostavalla tavalla tehty lanseeraaminen viestii siitä, että kisa otetaan tosissaan ja osallistujien sitoutumista siihen arvostetaan. Lanseeraus voidaan tehdä esimerkiksi yllättämällä osallistujat suorana heidän normaalista palaveristaan tai videon kautta, jossa myyntikisa ja sen säännöt esitellään. Lanseerauksen avulla myös tarina voidaan nostaa heti keskiöön. Jo lanseerauksen yhteydessä voidaan hyödyntää esimerkiksi teemasta tuttuja henkilöitä ja ulkoasua tai arpoa joukkueet samaan tapaan kuin urheilusta tutut ”draft” -tapahtumat.

4.    Jatkuva seuranta & ”välibuustaaminen”

Pelkkä näyttävä lanseeraaminen ei suinkaan pelkästään riitä pitämään mielenkiintoa yllä myyntikisassa. Positiivista asennetta ja esimerkillisiä onnistumisia on syytä nostaa esille jatkuvasti matkan varrella julkisesti, kuten esimerkiksi urheilutapahtumien väliaikahaastatteluissa. Onnistumisten esittelyn lisäksi voidaan esitellä myös kohdattuja haasteita. Välibuusteissa voidaan myös yllättää esimerkiksi välipalkinnoilla tai muilla tarinaan sopivilla elementeillä.

5.    Palkitseminen & huomiointi

Palkinnon miettiminen kannattaa tehdä huolella. Voitko palkita mahdollisten rahallisten palkintojen lisäksi osallistujat tavalla, jota he eivät ainakaan helposti saa itse rahalla hankittua? Materia ja rahallinen palkitseminen toimii ja motivoi osaltaan lyhyellä tähtäimellä hyvin. Elämyksellisten palkintojen etuna on se, että ne voivat jäädä mieleen loppuelämäksi. Palkintoa suunnitellessa on myös todella tärkeää tuntea kisan osallistujat. Minkälainen kokemus on juuri teidän porukallenne sellainen, mistä suurin osa on joskus haaveillut? Jos tästä kokemuksesta saadaan muotoiltua vielä sellainen, jossa palkittavat pääsevät tekemään asioita yhdessä ja hankkimaan yhteisiä kokemuksia, voidaan myös palkinnolla kasvattaa siten tiimihenkeä ja tehostaa tiimin toimivuutta edelleen!

Hyvä myyntikilpailu pähkinänkuoressa:

  1. Vastaa selkeästi kysymykseen, “Miksi osallistujien pitäisi innostua?”
  2. Lisää positiivista kilpailua, motivoi, kannustaa ja rakentaa porukan yhteneväisyyttä.
  3. On matka, jonka mielenkiinto säilyy alusta loppuun. 

Jos haluat rakentaa erinomaisen myyntikilpailun, tarjoat lisäksi osallistujille jotain, jota rahalla on haastavaa saada. Ja me Sportspotilla rakennamme juuri näitä erinomaisia myyntikilpailuja. Laita meille viestiä täältä, niin lähdetään rakentamaan teidän porukallenne sopivaa myyntikisaa! Katso lisää myyntikisastamme täältä.

Juho & Severi

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksia viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.


Vahvista uutiskirjeen tilaus sähköpostiisi tulevasta vahvistusviestistä!