Takaisin

Miksi Amin Asikainen pelkäsi nyrkkeilykehässä – ja miksi työpaikoilla pelätään?

Valmentaja-manageri Pekka Mäki heräsi aina silloin tällöin yöllä koputukseen, kun matsin kynnyksellä Asikainen tarvitsi keskustelukumppania. Jännitys ja pelko eivät jääneet pelkästään valmistautumiseen, vaan marssivat mukana kehään saakka.

– Kun ensimmäistä kertaa ottelin entistä maailmanmestari Yori Boy Campasia vastaan, niin kyllä siinä jalat tutisi. Hänellä oli enemmän tyrmäysvoittoja kuin minulla otteluita siinä vaiheessa, Asikainen muistelee.
Ensimmäisessä erässä Asikaiselta aukesi silmäkulma ja toisessa murtui peukalo. Erätauolla hän oli jo mielessään luovuttamassa ottelun, mutta Mäki puski jatkamaan.


Stremet Oy:n henkilökunnan perheille suunnatuilla avoimilla päivillä 13.4. Asikainen puhui omista kokemuksistaan sekä nyrkkeilykehissä että sen ulkopuolella. Pelosta, jännityksestä ja johtajuudesta.
Vaikkei Asikainen ole päivääkään työkseen vääntänyt metallia, niin Asikainen on koulutukseltaan metallimies. Kansanomaisella nyrkkeilijällä on takanaan tarinarikas urheilu-ura, joka pursuaa riskinottoa, pelkoa, jännitystä, tyrmäyksiä, mutta myös johtajuutta. Siinä missä Asikainen oli kahden miehen nyrkkeilyoperaation ruumiinvoima ja hanskat, niin Pekka Mäki oli aivot ja henkinen tuki.

– Ilman Pekan kunnianhimoa ja riskinottoa en olisi tässä. Hän oli kova auktoriteetti, joka antoi mielettömän paljon itsestään. Hän ei antanut koskaan periksi ja vaati minulta paljon, mutta myös palkitsi, Asikainen kertoo oppi-isästään.

Stremet Oy:n toimitusjohtaja Hans Strömberg poimi Asikaisen esityksen yksittäiseksi kohokohdaksi juuri ne hetket, joissa huokui valmentajan ja urheilijan keskinäinen yhteistyö.

  • Jokaisella pitää olla oma Pekka Mäki. Henkinen sparraaja, joka tukee ja puskee eteenpäin, kun menee huonosti, Strömberg aloittaa.
  • Jälkeenpäin olemme kahvipöydässä jutelleet, että Aminin suusta tuli viisaita sanoja, joita ei välttämättä normaalisti tajua. Eikä pelkästään niin, että sinulla on oma Pekka Mäki, vaan voit myös olla jollekin toiselle Pekka Mäki.
  • Jokainen meistä voi olla se, joka on kannustava ja puskee kaveria eteenpäin. Vastavuoroisesti kaveri voi tuupata sinua eteenpäin, kun sinä sitä tarvitset

Miten Asikaiselle kävikään Yori Boy Campasia vastaan, vaikka pelko miltei otti vallan?

– Jatkaminen kannatti, seitsemännessä erässä teknisellä tyrmäyksellä voittanut Asikainen sanoo.
Asikainen painottaa, että urheilijan mentaliteetilla pärjää myös yritysmaailmassa. Se vaatii kunnianhimoa, toistomääriä ja sitkeää mieltä.


– Pitää jatkuvasti haastaa itseään ja välttää mukavuusalueelle jäämistä. Koko ajan tulee olla pientä pelkoa ja jännitystä, jotta kehittyy, Asikainen kertoo.
– Siinä tuli mieleen ajatus, että meillähän on juuri automatisoitu konekantaa ja osa työntekijöistä pelkää, ettei osaa käyttää robottia.

Tässäkin tilanteessa täytyy vain uskaltaa heittäytyä altaan syvälle puolelle ja opetella uimaan, Strömberg sanoo.

– Nuorilla on usein uskallus tarttua mahdollisuuksiin, mutta viisikymppiset saattavat kokea, että ovat liian huonoja tietokoneiden kanssa. Pitää olla tavallaan rohkea ja yrittää. Kun tähän lisää Pekka Mäen tsemppaamaan, niin yhteistuloksella syntyy iloisia asioita.

Vaikeiden aikojen kohdatessa pitää jaksaa saapastella eteenpäin ja lyödä hanskat entistä syvemmälle multaan. Pelko on luonnollinen tunne, jonka kohdatessasi voit saada tukea omalta pekkamäeltäsi, jotta uskallat hypätä altaan syvään päähän. Metallimieheltä metallimiehelle, nyrkkeilijältä ohutlevyvalmistajalle.

Amin Asikainen kävi puhumassa Stremetille 13.4 omista kokemuksistaan: pelosta, tyrmäyksestä ja johtamisesta. Stremet erikoistuu korkealaatuisten ohutlevyosien suunnitteluun ja alihankintavalmistukseen.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksia viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.


Vahvista uutiskirjeen tilaus sähköpostiisi tulevasta vahvistusviestistä!