Jatkuva tyky toiminta
Takaisin

Jatkuvuus tyhy- toiminnassa

Työhyvinvoinnissa ei ole ON/OFF kytkintä. Kyse on enemmänkin prosessista, joka kannattaa suunnitella jatkuvaksi. Yksittäisten tapahtumien lisäksi kannattaakin suunnitella jatkuvaa ohjelmaa, joka edistää työhyvinvointia myös silloin, kun pikkujouluihin tai kesäpäiviin on aikaa. Parhaillaan tyky-toiminta kulkee jatkuvasti arkisen työn rinnalla ja tukee toimintaa läpi vuoden. Tämä artikkeli antaa vinkkejä, miten rakentaa jatkuvaa toimintaa tiimihengen ja hyvän energian ylläpitämiseksi.

Tiimi kasaan viikoittain

Hyvä alku kestävän tiimihengen luomiseksi on luoda perinne säännöllisille ja vapaamuotoisille tapaamisille. Yleinen ongelma varsinkin etätyön yleistettyä on, että kollegat eivät näe toisiaan kovinkaan usein. On tärkeää, että tiimi pääsee näkemään toisiaan säännöllisesti, jotta työntekijät eivät tunne jäävänsä työnsä kanssa yksin.

Tapaamisissa voidaan käydä läpi esimerkiksi kaikkien saavutuksia ja valmistuneita projekteja. Näin työntekijät saavat kokonaiskuvan miten oma työ heijastuu tiimiin ja siten tiimihenki kasvaa. Myös rento keskustelu työntekijöiden välillä on tärkeää kulttuurin luomisessa. Varaa siis aikaa myös ”epäviralliselle” osuudelle tapaamisissa.

Jos pidät tapaamiset etänä, varmista että kaikilla osallistujilla on kamera päällä. On suuri ero näkeekö vai kuuleeko vain kollegan puhuvan. Lisäksi kameran käyttö pakottaa osallistujat osallistumaan keskusteluun, kun muut näkevät, jos alkaa tapaamisen aikaan tekemään muita tehtäviä.

Tapaamisiin voidaan ajoittain ottaa myös ulkopuolisia vetäjiä, jotta sisältö pysyy mielenkiintoisena. Vetäjät voivat teettää työporukallasi esimerkiksi tiimityöharjoituksia, kertoa vinkkejä työhyvinvoinnin ylläpitoon tai herätellä porukkaa miettimään omaa tekemistään. Meiltä Sportspotilla saat huippu-urheilijoita ja viihteen persoonia lyhyisiin palavereihin. Tutustu Aamunavaus palveluumme, jossa saat kahdeksan huipputyypin 15min aamunavausta pakettihinnalla.

Haasteilla kehittämään kulttuuria

Tyky toiminnan ei tarvitse koostua vain tapahtumista, joissa kaikki ovat paikalla samaan aikaan. Haastamalla porukka pidempiaikaiseen tekemiseen, joissa yksilöillä tai ryhmillä on omia suurempia ja pienempiä tavoitteitta, voidaan luoda hauskaa tekemistä tavoitteiden eteen. Työntekijät voidaan esimerkiksi haastaa lenkkeilemään 100 km kuukauden aikana tai vaikka kokeilemaan uutta urheilulajia. Mahdolliset haasteet kannattaa laatia porukan tason ja aktiivisuuden mukaan, ja jatkuvuutta helpottaa se, että haasteille on määritetty etukäteen tavoite (kuten tutustuminen työkavereihin uudella tavalla). Tärkeää on, että kaikki halukkaat voivat osallistua. Haasteet voidaan antaa joko yksilö- tai tiimitasolla.

Koska matka on usein tärkeämpää kuin päämäärä, saadaan vaikuttavuutta lisättyä merkittävästi dokumentoimalla tekemisiä. Tämä onnistuu esimerkiksi luomallamme konseptilla, jossa osallistujat kuvaavat omaa matkaansa, ja kuvattujen materiaalien avulla päästään matkan aikana ja sen lopuksi tutustumaan työkavereihin ennennäkemättömällä tavalla. Mikä olisikaan mukavampaa, kuin koota porukka lopuksi kasaan ja nauttia showsta, jonka runko muodostuu teidän matkan aikana tuottamasta videomateriaalista ammattilaisten koostamina videoinsertteinä. Shown pääosissa olet sinä ja työkaverisi ja sitä voidaan maustaa myös muulla ohjelmalla.

Tykypäivä kruunaa kauden

Vaikka työhyvinvointia ei kannatakaan jättää yhden kortin varaan, ei se tarkoita, etteikö tykypäiviin kannattaisi panostaa. Tykypäivien avulla on hyvä ajoittain kerätä tiimi kasaan ja luoda viihdyttäviä yhteisiä kokemuksia myös varsinaisten työtehtävien ulkopuolella. Hyvin toteutettuina tykypäivä onkin loistava tapa mahdollistaa tutustuminen ja luoda yhteisiä kokemuksia, jotka heijastuvat myös arkiseen työntekemiseen.

Mitä enemmän tykypäiviin on mahdollista panostaa, sitä enemmän työntekijät tuntevat, että heitä arvostetaan. Taloudelliset panostusmahdollisuudet tietenkin antavat oman raaminsa tekemiseen, mutta keskeistä on myös huolellinen suunnittelu ja käsikirjoittaminen.

Kalleimpia ja hyödyttömimpiä tykypäiviä ovat sellaiset, joissa porukan aikaa käytetään huonosti suunniteltuun ja kädenlämpöiseen toteutukseen. Näistä tuloksena on usein ainoastaan hukattua aikaa, rahaa ja kädenlämpöinen fiilis.

Jos ja usein kun kompromisseja on tehtävä, panosta mielummin lyhyempään ja laadukkaaseen-, kuin ajallisesti pidempään mutta toteutukseltaan löysään toteutukseen.

Myös tykypäivä voidaan rakentaa siten, että se on osa jatkuvaa kokonaisuutta. Tapahtumassa voidaan esimerkiksi julkaista seuraavan kauden yhteiset haasteet ja tavoitteet. Monessa yrityksessä tykypäivät ajoitetaan juuri ennen lomia, keväällä ennen kesälomia ja jouluna ennen joululomia. Lomalle ei tietenkään kannata lanseerata paneutumista vaativia haasteita, jotta työntekijät voivat keskittyä lomailuun, mutta työntekijöitä voidaan esimerkiksi pyytää ottamaan kuva hienoimmasta hetkestä loman aikana, joita voidaan sitten yhdessä katsoa lomien jälkeen. Tykypäivässä voidaan julkaista seuraavan kauden tykytoimintaa ja tulevia tapahtumia sen varmistamiseksi, että porukalla on jatkuvasti jotain muutakin odotettavaa kuin jatkuvassa oravanpyörässä juokseminen.

Tarvitsetko apua kokonaisuuden suunnittelussa? Meillä on kokemusta jatkuvien kokonaisuuksien rakentamisesta. Erikoisuutenamme on laadukas tarinankerronta ja kokonaisuuksien hahmottaminen. Laita meille viestiä tai pyydä tarjous niin jutellaan miten voisimme auttaa!

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksia viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.


Vahvista uutiskirjeen tilaus sähköpostiisi tulevasta vahvistusviestistä!