Mitä tasapaino voikaan tarkoittaa? Miten tasapainoinen olotila luodaan? Miten se säilytetään muuttuvassa maailmassa? Tässä kolmiosaisessa juttusarjassa juttelemme tasapainosta menestyneen breikkarin ja energisen yrittäjän Johannes ”Hatsolo” Hattusen kanssa.
Juttusarjan aiemmissa osissa kuulimme, että Hatsololle tasapaino tarkoittaa kykyä tunnistaa tilanteet, milloin ”räiskytään ja paukutetaan” ja milloin otetaan iisimmin. Tämä tarkoittaa käytännössä oman kapasiteetin tunnistamista ja hyväksymistä.
Hatsolo muistuttaa, että tasapainoinen ihminen ei ole koko aikaa hapoilla, vaan on varaa mennä lujempaakin.
”Voit ajaa Fiatilla 120 km/h, mutta kone on koko ajan ylikierroksilla. Ferrarilla voit ajaa samaa vauhtia, eikä tunnu vielä missään ja kaasua voi painaa vielä vaikka kuinka”, hän käyttää autovertausta.
”Helposti ajatellaan, että se kertoo kovasta suorituskyvystä, jos on treenin – tai työpäivän – jälkeen ihan loppu. Että pitää painaa ihan limitillä. Mutta ei se niin ole. Tasapainoinen ihminen pystyy ottamaan koneesta kunnolla irti, yltämään loistavaan tulokseen – eikä silti ole ihan kuollut. Heikommalla tasapainolla taas voi olla ihan rajoilla ja tulos on korkeintaan keskinkertainen.”
Vaikka Hatsolo juuri vertasikin Fiatin ja Ferrarin moottoreita toisiinsa, hän ei kannusta siihen tosielämässä. Liika numeroiden ja tilastojen vahtaaminen tai muihin vertaaminen keikuttaa tasapainoa.
”On helppo sokeutua omalle ololle ja alkaa tuijottamaan numeroita tai muiden tekemisiä. Se kaikki horjuttaa itsevarmuutta ja vie fokusta. Pitäisi pystyä luottamaan siihen, mitä osaa ja haluaa.”
Aina ei tarvitse ajatella, mitä mistäkin hyötyy
Ylipäätään Hatsolo korostaa oman fiiliksen kuuntelua. Elämän optimointi menee helposti liian pitkälle.
”Älä tee asioita vain sen takia, että olet lukenut siitä jonkun tutkimuksen. Tee sitä, mikä tuntuu kivalta. Ihan koko aikaa ei tarvitse ajatella, mitä mistäkin hyötyy.”
Jokainen varpaillaan saati käsillään tasapainoillut tietää, että tasapaino ei ole pysyvä tai järkähtämätön tila. Se on jatkuvaa pientä hakemista ja ympäristöön reagoimista.
”Muut ihmiset ja maailman muutokset vaikuttavat meihin, minkä takia meidänkin on jatkuvasti hieman reagoitava. Joskus käy niinkin, että tasapaino hajoaa ja pohja romahtaa kokonaan”, Hatsolo muistuttaa.
Mitäs sitten tehdään?
”Sitten luotetaan itseen ja muihin. Luotetaan siihen, että pohja rakentuu uudestaan.”.
Näin on käynyt myös hänelle itselleen monta kertaa. Viimeksi reilu vuosi sitten Hatsolon elämässä tapahtui iso asia, mikä horjutti perustuksia totaalisesti.
”Silloin jouduin taas kerran palaamaan perusasioiden äärelle ja miettimään jopa itsekkäästi, mitä minä haluan tehdä ja mitä minä tarvitsen. Luotin siihen, että sitä kautta pohja alkaa taas rakentua eheäksi.”
Tämä on kolmiosainen juttusarja tasapainosta.
Kahdessa edellisessä osassa Hatsolo kertoi, mitä tasapaino hänelle tarkoittaa ja miten tasapainonen olotila luodaan.
Haluatko kuulla lisää Hatsolon ajatuksia tai päästä harjoittelemaan käsillä tasapainoilua yhdessä breikkimestarin kanssa? Ota yhteyttä!