Takaisin

Vinkit uuteen normaaliin: Ergonomia Etätyössä

Pandemian rajoitusten myötä yhä useammassa yrityksessä on tutustuttu etätyön tuomiin mahdollisuuksiin. Monet työnantajat ovat huomanneet, kuinka työskentely onnistuu myös kotoa. Etätyö on siis enemmän tai vähemmän tullut jäädäkseen, ja jos olet tähän asti tehnyt kotona töitä jakkaralla, on aika ruveta miettimään kotitoimiston uudistusta. Oikeaoppinen ergonomia työn aikana on tärkeää liikuntakyvyn ylläpitämiseksi ja oikeanlaiset työvälineet auttavat pitämään siitä huolta. Ergonomiaa ei kuitenkaan korjata pelkästään uudella työtuolilla. Uudenlaisten työkäytänteiden tapaan, myös työterveyden ylläpitoon tulee opetella uudenlaisia käytänteitä. Tästä artikkelista saat vinkit oikeanlaisiin työvälineisiin ja käytäntöihin työergonomian ylläpitämiseksi etätyössä.

Puitteet kuntoon! Välineistön valinta

Hyvää työasentoa tukevat toimistokalusteet auttavat alkuun työergonomian ylläpidossa. Työskentely sohvalta tai ruokapöydältä sopii lyhyen ajan ratkaisuksi, mutta pidemmässä juoksussa huono työasento alkaa näkyä terveydessä. On aika siirtyä pois vapaa-ajan tiloista ja rakentaa työn tekemistä varten etätyöpiste.

Hyvä kotitoimisto tarvitsee hyvän pöydän. Jos teet työtä pääasiassa tietokoneella, kannattaa panostaa hieman isompaan työpöytään, jotta pöytätilaa riittää esimerkiksi kahdelle ruudulle. Läppärille pienempikin pöytä on riittävä ja antaa sinulle paremman mahdollisuuden siirtyä tekemään töitä esimerkiksi kahvilaan. Työpöytää valitessa kannattaa myös harkita korkeussäädettävää sähköpöytää, jolloin sinun ei tarvitse vaihtaa työpistettä, jos teet töitä välillä seisaallaan. Pitkäaikainen istualtaan työskentely ei ole hyväksi keholle ja sähköpöydän avulla voit vaihtaa työasentoasi todella vaivattomasti.

Hyvä pöytä tarvitsee työparikseen ergonomisen työtuolin. Ergonomisen tuolin muoto on todella yksilöllistä ja siksi on tärkeää, että tuolista löytyy kaikki tarvittavat säätöominaisuudet ja tuolin tuet saadaan sijoitettua oikeille paikoille juuri sinun mittojesi mukaan. Istumatyössä tuolissa olevien käsinojien tulisi olla vähintäänkin korkeussäädettävissä, jotta hartiat saadaan tuettua oikein. Tuolin reunan ja polvitaipeiden väliin tulisi jäädä käden mentävä rako, jotta veri pääsee kiertämään jaloissa työpäivän aikana. Tuolin verhoilulla taas voidaan vaikuttaa lämpötilaan päivän aikana. Jos sinulle tulee helposti kuuma, kannattaa valita tuoli, jossa on verkkoselkänoja, josta ilma pääsee kiertämään. Jos sinulla taas on useammin kylmä, kannattaa valita tuoli, jossa on kokonaan suljettu verhoilu. Lopuksi säädä tuolin korkeus niin, että niskasi pysyvät suorana tietokoneen näyttöä katsellessa. Pitkään työskentely pää eteenpäin taipuneen ei ole keholle hyväksi.

Tapoja työterveyden ylläpitoon

Etätyössä arkista liikuntaa tulee huomattavasti vähemmän, kun työpaikalle ei tule lähdettyä päivittäin. Tauotkin tulee helposti vietettyä etätyöpisteen äärellä ja liikunta päivän aikana on vähäistä. Hyviä tapoja työergonomian ylläpitämiseen kannattaa opetella ja ottaa käyttöön niin työnteon aikana kuin taukoliikuntana. Kehoasi ei ole tehty pysymään paikallaan pitkiä aikoja ja sen pitää päästä työpäivän aikana liikkumaan!

Työtä tehdessä voi monella tapaa panostaa ergonomiaan. Markkinoilla on esimerkiksi paljon erilaisia välineitä, joiden avulla voit harrastaa liikuntaa jopa samaan aikaan kun teet töitä. Yksinkertaisimmillaan voit istua välillä jumppapallolla tai tasapainotuolilla. Näin saat aikaan pientä liikettä, joka on hyväksi. Jos olet panostanut seisomapöytään, nii sen kaveriksi sopii mainiosti esimerkiksi toimistokäyttöön suunniteltu kävelymatto. Matalatehoisella kävelyllä töitä tehdessä voit ehkäistä pitkäaikaisen istumisen haittoja. Voit harrastaa liikuntaa töitä tehdessä myös ilman erilaisia välineitä; jos esimerkiksi töissä puhut paljon puhelimessa voit kävellä samalla portaita ylös ja alas!

Tauot ovat toinen loistava mahdollisuus harrastaa liikuntaa työpäivän aikana. Tauon aikana kannattaa aina pyrkiä poistumaan työpisteeltä, jotta koko päivää ei tule vietettyä toimistotuolissa. Pelkästään jo seisomaan nouseminen ja ympäriinsä käveleminen päästää veren kiertämään ja ylläpitää työterveyttä. Tehostetulla taukoliikunnalla voit varmistaa, että korvaat arkiliikunnan, jota et saa enää päivittäisistä työmatkoista. Nouse esimerkiksi kerran tunnissa tuolistasi venyttelemään ja oikomaan itseäsi. Voit myös ottaa rutiiniksi tehdä kevyitä liikkeitä kahvi- tai muiden taukojen aikana.


Etätyön jatkuessa, myös väliaikaiseksi suunnitelluista työskentelypisteistä on tullut pysyviä. Viimeistään nyt on kuitenkin aika varmistaa, että hoidat puitteet kuntoon ja pidät itsestäsi huolta. Ja jos tuntuu, että ideat ja motivaatio ovat vähissä ja etätyöapatia kurkkii, niin autamme mielellämme hätistelyssä!

Me Sportspotilla kehitämme jatkuvasti ratkaisuja parempaan (työ)elämään. Julkaisemme lähiaikoina uuden, täysin etänä toteutettavan konseptin, jonka avulla sinä ja työkaverisi pystytte merkittävästi parantamaan arkeanne ja hyvinvointianne sekä fyysisesti että henkisesti. Tämän lisäksi autamme sinua tekemään (työ)elämästä parempaa olemassa olevien ja hyväksi havaittujen palveluidemme kautta. Tsekkaa siis esimerkiksi Etä-Tykypäivä tai pyydä tarjous ja suunnitellaan yhdessä ratkaisu teidän tarpeisiinne!

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksia viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.


Vahvista uutiskirjeen tilaus sähköpostiisi tulevasta vahvistusviestistä!