Takaisin

Varmista energinen syksy! Miten teillä palataan lomilta?

Kesähelteet ovat saapuneet ja sen mukana tulee myös kesäloma-aalto. Suomalaiseen työkulttuuriin kuuluu ”rakentaa maailma valmiiksi” ennen lomille lähtöä, jotta lomien aikana ei tarvitsisi miettiä kesken jääneitä työasioita. Tämä käytäntö heijastuu myös lomilta palatessa, kun syksyllä kalenteri on tyhjillään eikä keskeneräisiä töitä löydy jatkettavaksi. Omalla tavallaan syksy tuokin mukanaan uuden alun työyhteisöihin. Uusi alku on mahdollisuus aloittaa uudella asenteella ja rakentaa vankka pohja työskentelylle. Vuoden 2021 syksyn erikoisominaisuutena voi olla paluu toimistoille, jos nykyinen rokote-ennuste toteutuu. Monelta kantilta hieman erikoisten aikojen erikoiseen töihin paluuseen onkin syytä varautua ja varmistaa, että uusi alku lähtee liikkeelle energisesti ja oikeaan suuntaan. Tässä artikkelissa käsittelemme sitä, mitä voit tehdä jo etukäteen varmistaaksesi hyvä startin syksyyn!

Jotain mitä odottaa

Sekä loman alkaminen, että loman loppuminen ovat asioita joita odotetaan. Jokaisella on tähän omat syynsä ja sekä lomien alkaminen että loppuminen herättävät tunteita suuntaan jos toiseenkin. Lomaa usein odotetaan, loman loppuminen voi ahdistaa, mutta toisaalta voi olla ihan mukavaakin palata lomilta töihin. Niin tai näin, lomilta töihin paluu on helpompaa, jos myös töissä tapahtuu jotain mitä odottaa. Mitä jos töihin paluun odottaminen olisikin innostavaa eikä ahdistavaa? Yksi ratkaisu tähän, on varata jo hyvissä ajoin keväällä jotain innostavaa, inspiroivaa ja yhteisöllisyyttä lisäävää aktiviteettia syksyksi. Aktiviteetteja riittää, mutta yksi keskeinen tekijä epävarmoina aikoina on se, että se toteutuisi huolimatta siitä, työskennelläänkö etänä, livenä vai sekä-että. Epävarmuuden keskellä varmuuden ja luotettavuuden tarjoaminen on ehdoton vahvuus.

Monessa työyhteisössä vapaamuotoinen ja ei työhön liittyvä kommunikaatio ja työkavereihin tutustuminen on jäänyt viimeisen reilun vuoden (tilanne 6/2021) aikana todella vähälle. Monella työpaikalla on päässyt syntymään painetta siihen, että työkavereihin pääsisi tutustumaan syvemmin, myös muissa kuin suoraan työhön liittyvissä asioissa. Olemme törmänneet useisiin työyhteisöihin, joissa vuoden 2020 aikana työnteon aloittaneet eivät ole ole päässeet tutustumaan työkavereihinsa missään muissa merkeissä kuin tiukasti työasioissa. Pelkästään työntekoon ja työasioihin liittyviin asioihin keskittyvällä kommunikoinnilla on lähes mahdotonta rakentaa tiiviistä työyhteisöä. Ellei olla rakentamassa robottien armeijaa. Aiheeseen liittyvä kirjoitus on työnalla, joten seuraa blogejamme jatkossakin.

Onkin ensiarvoisen tärkeää tehdä ajoittain myös jotain ihan muuta kuin työhön liittyviä asioita. Tämänkaltaiset aktiviteetit maksavat itsensä takaisin ja hyvin toteutettuina ne edistävät positiivisen kulttuurin syntymistä. Kun työn makuun on päässyt innostavan tekemisen kautta, on arkiseen työhönkin paljon mukavampi palata.

Toteutus tilanteesta riippumatta

Ensimmäinen asia mitä usein kuullaan, kun alamme suunnittelemaan tapahtumaa syksylle on: ”Kun ei tiedä yhtään mihin tämä tilanne kehittyy tai uskaltaako nähdä, niin ei uskalla suunnitella tapahtumia.” Asian kanssa on painittu koko koronavuosi ja monella yrityksellä on jäänyt tyky-tapahtumat ja muut henkilöstötilaisuudet kokonaan välistä – osin turhaan, sillä esim. meiltä Sportspotilta löytyy ratkaisut, joissa toteutus onnistuu tilanteesta riippumatta. Vaikka tapahtuma olisi lähtökohtaisesti suunniteltu pidettäväksi livenä, saadaan se helposti muutettua etätoteutukseksi. Jos suunnittelit energisoivaa esitystä, voit tuoda esiintyjän studioon ja striimata esityksen osallistujille. Jos suunnittelit työpajaa, voi osallistujat osallistua tähänkin teams-yhteyden kautta. Toteutukset voidaan nykyään toteuttaa tavalla tai toisella etänä, joten suunnittelua ei kannata perua epävarman tilanteen takia. Jos tarvitset apua tapahtumasi suunnittelussa tai sen viemisessä verkkoon, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Laita meille viestiä esim. täällä.

Kisailua ja kuvaamista

Yksi vaihtoehto on lanseerata kesälomien ajaksi jokin viihdyttävä ja miellyttävä tehtävä tai kisailu henkilöstölle, joka huipentuu lomilta palatessa. Kaiken perustana on tietenkin vapaa-ehtoisuus. Moni myös kokee mukavana sen, että saa töihin palatessaan kertoa esimerkiksi kuvin tai videoin, mitä sitä tuli lomilla tehtyä. Luonnollisesti kyse ei saa eikä pidä olla suorittamisesta, vaan hauskasta ja mieluisasta puuhastelusta. Lomilta palatessa voidaan yhdessä fiilistellä kesälomatunnelmia. Fiilistelyn ohessa olettekin huomaamattanne päässeet tutustumaan toisiinne entistä paremmin ja kylväneet siemenen paremman yhteisen työskentelykulttuurin luomiseen. Tästä on hyvä lähteä kohti syksyä!


Lähdetäänkö suunnittelemaa innostavaa tapahtumaa henkilöstöllesi? Meiltä Sportspotilta löytyy kokemusta ja ammattitaitoa innostavien tapahtumien konseptoinnista ja käytännön toteutuksesta. Pyydä tarjous tai laita yhteydenottopyyntö niin lähdetään rakentamaan teille innostavaa starttia syksyyn!

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksia viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.


Vahvista uutiskirjeen tilaus sähköpostiisi tulevasta vahvistusviestistä!