Takaisin

Muutos pitää tehdä itse, mutta ei yksin- Jussi Piha

Elämässä tulee tilanteita, kun pitää miettiä mitä oikeasti haluaa ja mikä on itselle tärkeintä. Jouduin itse viime vuonna pohdinnan syviin syövereihin, kun koin hetkellisen uupumuksen. Ahnehdin tuolloin liikaa asioita omaan arkeeni ja täytin pääni oletuksilla kaikesta mitä minun pitäisi saada aikaan. Tiedostin tilanteeni osittain, mutta tein kuitenkin niin kuin varmasti moni muukin tilanteessani oleva olisi tehnyt. Ajattelin, että minun pitää jaksaa ja hoin itselleni, että kiireeni on vain positiivista ja ohimenevää. Todellisuudessa arkeni oli tuolloin kuin jatkuvaa palomiehen hälytystehtävää, jossa sammuttelin tulipaloja ilman yhtäkään hengähdystaukoa. Olin pitkään hoitanut arkeani olematta oikeastaan ikinä läsnä hetkessä, jonka seurauksena myös urheilun tuoma positiivinen energia muuttuikin negatiiviseksi. Urheilu oli ollut ennen minun voimavarani, mutta pian se olikin muuttunut vain suorittamiseksi. Tunsin, että jotain oli tehtävä.

Aiemmin tein sekä mietin paljon asioita vain sen kannalta, että saisin kaikille ympärilläni oleville hyvän mielen. Sain tyydytystä siitä, että täytin muiden olemattomia odotuksia ajattelematta omaa jaksamistani. Nyt olen kuitenkin kokemani uupumuksen myötä ymmärtänyt, että saadakseni muille hyvän mielen, minulla pitää ensin itsellä olla hyvä olo. Mielestäni hyvä vertauskuva on, että lentokoneessakin laitetaan pelastusmaski ensin omaan päähän ja vasta sitten toiselle. Olisi hyvin vaikea auttaa ketään toista, jos ei ole itse hengissä.

Olen tehnyt elämässäni useitakin muutoksia, esimerkiksi muuttanut ruokavaliota terveellisemmäksi, harjoitellut paremmin ja tsempannut paremmin työelämässä. Usein kehotus näihin edellä mainittuihin muutoksiin on tullut ulkopuoliselta ja olenkin lähtenyt toteuttamaan muutoksia ilman omaa aitoa halua. Todennäköisesti vain miellyttääkseni ympärilläni olevia. Ilman omaa aitoa halua toteutuneissa muutoksissa myös tulokset ovat olleen vain hetkellisiä. Syksyllä 2017 ollessani henkisesti sekä fyysisesti väsynyt ymmärsin, että en voi enää piiloutua muiden odotusten taakse, vaan minun on oikeasti oltava rehellinen itselleni ja pohdittava mitä itse haluan. Tälläkin kertaa kehotus tuli ulkopuoliselta, mutta kuitenkin tarpeeksi läheltä, jotta uskalsin tarttua siihen. Olin tiedostanut osittain itsekin tilanteeni, mutta vasta vaimoni kehotuksesta uskalsin myöntää kaiken itselleni. Vaikka pysyvä muutos lähtee aina ihmisestä itsestään, pystyy kuitenkaan harva siihen yksin. Tarvitsemme ympärillemme henkilön tai tukiverkoston, joka tukee meitä muutoksen aikana.

Me ihmiset olemme loistavia keksimään lukemattomia määriä tekosyitä tärkeille asioille ja niiden toteuttamiselle. Koemme helpommaksi siirtää uuden asian aloittamista, vaikka todellisuudessa vaatisi vain hieman rohkeutta kohdata asiat sellaisina kuin ne ovat ja silloin kun niiden aika on. Varsinkin isompien muutosten ja tavoitteiden kanssa olisi hyvä asettaa välitavoitteita. Isot muutokset vaativat aikaa ja ne voivat tuntua liiankin raskailta, jos ei matkalla koe onnistumisen hetkiä välitavoitteiden myötä. Mieti mitä haluat, kirjaa se ylös ja tee jotakin konkreettista edistääksesi tavoitteitasi.

Onnistunut muutos vaatii aitoa halua saavuttaa jokin asia. Varmasti monella meistä on unelmia ja haaveita, jotka vain odottavat toteutumistaan. Jäämme helposti kiinni rutiineihimme, emmekä uskalla tarttua uusiin mahdollisuuksiin. Tavoitteiden ja haaveiden ääneen sanominen ei aina ole helppoa, mutta usein kuitenkin helpottavaa. Ääneen sanottuja asioita on myös helpompi lähteä toteuttamaan. Epäonnistumisen pelko sekä muiden mielipiteiden ajatteleminen saa meissä usein aikaan epävarmuutta. Jokaisen pitäisi kuitenkin muistaa, että valinnat joita itse haluat tehdä ovat myös sinun omiasi. Seiso rohkeasti omien valintojesi ja päätöstesi takana. Jos voit itsevarmana ja hymyillen seistä omien valintojesi ja päätöstesi takana, tiedät niiden olevan oikeita juuri sinulle. Älä siis vain ajattele mikä on parasta sinulle, vaan myös toimi sen mukaisesti. Ole rehellinen itsellesi, jaa rohkeasti haaveesi lähimmillesi sekä lähde avoimin mielin kohti tulevaa. Jokainen hetki voi olla mahdollisuus ja jokainen mahdollisuus voi olla juuri sinun hetkesi!

“Kirjoittaja on salibandynpelaaja (mm. 4x SM-kultaa) ja kolmen lapsen onnellinen isä. Uupumisen jälkeen hän oppi arvostamaan hetkessä elämistä ja tahtoo nyt jakaa havaintojaan ja inspiraatiotaan, sekä vaikuttaa ihmisiin positiivisesti. Jussin profiiliin tästä.“

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksia viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.


Vahvista uutiskirjeen tilaus sähköpostiisi tulevasta vahvistusviestistä!