Tasapaino. Jos minun pitäisi kertoa yhdellä lauseella kuka olen, kuuluisi lause kutakuinkin näin:
”Olen Teemu Harinen, 37-vuotias isä, puoliso ja yrittäjä, jolle perhe, työ, terveys, ystävät, liikkuminen ja harrastaminen hyvässä seurassa on tärkeää.”
Jokaisella meistä on omat elementtimme ja roolimme, joista tasapaino muodostuu. On myös sanomattakin selvää, että ihmiset ympärilläsi vaikuttavat siihen suuresti. Tässä tekstissä ajatuksiani siitä, mitä on tasapaino. Tarkastelen asiaa pääosin yksilön näkökulmasta, ja koska kaikki muut roolit olivat varattuja, käsittelen aihetta omasta näkökulmastani. Toivottavasti näistä ajatuksista on hyötyä myös sinulle.
Hahmottaakseni paremmin omaa palettiani, päädyin tekemään seuraavan kuvan omista rooleistani, joista tasapainoni koostuu vuonna 2023:

Kirjoitin aiheesta tekstin, jossa kertasin lähihistoriaani kolmesta aspektista: perhe, työ ja vapaa-aika. Tekstistä tuli niin pitkä, että säästän teidät siltä. Tässä kuitenkin muutamia nostoja random -järjestyksessä:
- Puoliso ja 2 pientä, ihanaa ja aktiivista lasta joista toinen kotona, toinen päiväkodissa. Lapsiperhearki kaikkine puolineen.
- 5 täyttä tilikautta yrittäjänä ja käytännössä koko yritystoiminnan organisointi/ uudelleenorganisointi x6 + täysin uuden liiketoiminnan kehittäminen (julkaistaan vuoden 2023 aikana) Lukuisia onnistumisia ja epäonnistumisia yrittäjän taipaleella.
- Muutto Helsinkiin ja omat ja puolison työt siellä
- Muutto takaisin kotiseudulle Pohjois-Karjalaan ja puun kaatuminen juuri hommatun omakotitalon päälle (heinäkuussa 2022) –> muutto väliaikaisasumukseen mökille keskelle metsää ja kahden remontin keskellä asuminen.
- Vanhat polvivaivat, nilkan hajottaminen ja välilevyn pullautus. Näistä ja omasta saamattomuudesta johtuva ajoittainen liikkumisen laiminlyönti ja toisaalta uudet harrastukset.
Miten olen onnistunut tasapainoilussa?
Kohtalaisesti. Tykkään että asioita on meneillään paljon. On helppoa sanoa, että työn, perhe-elämän ja vapaa-ajan yhteensovittamisessa on ollut haasteita. Tasaisin väliajoin erityisesti kotona käydään kehityskeskusteluita ja tarvittaessa tehdään muutoksia. Yrittäjänä työhöni sisältyy todella monenlaisia tehtäviä, ja tasapaino uuden kehittämisen ja olemassa olevien juttujen eteenpäin edistämisen välillä on haastavaa. Tämä tasapainottelu vaatii jatkuvaa arviointia siitä mitä milloinkin teen. Ehkä jopa tärkempää on tehdä valintoja sen suhteen, mitä jättää tekemättä.
Välillä aallot lyövät huolella rantaan ja olen joissain rooleissa surkea. Jos olisin aina tiennyt, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, olisin varmasti harkinnut monessa kohtaa tekemisiäni ja projektejani tarkemmin. Toisaalta, miten tylsää elämä olisikaan jos tietäisimme kaikki tulossa olevat muuttujat?
Suhtaudun tasapainoon holistisesti, eli uskon että kaikki tekeminen tai tekemättä jättäminen vaikuttaa tasapainoon.
Esimerkki 1:
Vaikka liikkumiseni on usein pois perheen yhteisestä ajasta, uskon vilpittömästi, että sen fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset positiiviset vaikutukset näkyvät kaikessa tekemisessäni. Innostun helposti myös liikaa ja tehtäväkseni jääkin arvioida, että milloin ja miten otan aikaa itselleni liikunnan merkeissä.
Esimerkki 2:
Minulla meni yritystoiminnan aloittamisesta 1,5 vuotta tajuta, että vaikka tekisin ympäripyöreää päivää, on asioilla tietty ”runkonopeus” jota ei minun sykkiminen merkittävästi pysty lisäämään. Kun painaa riittävän pitkään punaisella, tekemisen laatu kärsii väistämättä. Lisäksi nuo ”ylimääräiset” tunnit olivat pois kaikesta muusta minulle tärkeästä. Tuon puolentoista vuoden jälkeen päätin (rakkaideni vahvalla myötävaikutuksella), että lopetan työt viimeistään klo 17.00. Mikäli tästä poiketaan, kyseessä on poikkeus. Ennen päätöstä aamusta iltaan työskentely oli lähinnä sääntö.
Molemmissa esimerkeissä olen joutunut arvioimaan tekemistäni ja tekemättä jättämisiäni. Uskon, että pienten muutosten avulla voimme jatkuvasti päästä lähemmäs tasapainoa. Keskeinen oivallus omalta kohdaltani on ollut se, että osaa olla itselleen armollinen; kehittymiseen pitää panostaa, mutta valmiita meistä ei tule koskaan.
Mitä on tasapaino?
Minulle tasapaino on sitä, että pyrin peilaamaan itselleni tärkeitä asioita vallitsevaan tilanteeseen ja valitsemaan näiden pohjalta oletetusti parhaan mahdollisen tavan toimia. Joskus joku osa-alue vaatii enemmän huomiota, aikaa ja tekemistä. Koska aikaa on rajallinen määrä, päätös panostaa toisaalle on jostain pois. Näiden päätösten tekemisessä auttaa se, että peruspalikat ja ymmärrys oman tasapainon muodostumisesta ovat jossain määrin hallussa. Tästä huolimatta välillä menee vihkoon, mutta myös vihkoon vetämisestäkin oppii. Ehkä ensi kerralla menee paremmin.
Meistä jokaisella on omat tarinamme, vahvuutemme, heikkoutemme, prioriteettimme ja tukiverkostomme. Tasapaino on kuin lumihiutale; kahta tismalleen samanlaista ei ole olemassa. En usko, että koskaan tulee tilannetta, jossa kaikki osa-alueet olisivat absoluuttisesti tasapainossa; olemme jatkuvasti jostain vajaita. Ja vaikka sitä on vaikea hyväksyä, niin se on ihan ok.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tasapainoon tulisi pyrkiä. Jatketaan siis jokainen tahoillamme tasapainon hakemista. Mitä ikinä se sinulle tarkoittaakaan?
-Teemu
ps. Jos aihe kiinnostaa, niin tsekkaa esim. Johannes ”Hatsolo” Hattusen ajatukset klikkaamalla tästä!
Kirjavinkki; Petteri Kilpinen- Varianssi
Jälkisanat:
Miettiessämme Sportspotin vuotta 2023 halusimme pyhittää ensimmäisen kvartaalin tasapainosta puhumiseen. Tasapaino on jokaiselle meistä suhteellinen ja muuttuva käsite, mutta uskomme, että sitä kannattaa tavoitella. Jos kaipaat/ kaipaatte apua, koulutusta, opastusta tai sparrausta tasapainon löytämiseen esim. työpaikallanne, niin ota yhteyttä ja jutellaan!