Takaisin

Elämä ilman pelkoa – Jäämies Magnus Appelberg

Pystytkö edes kuvittelemaan, että minkälaista olisi elämä ilman pelkoa? Pelko on ihmismielen jarru, joka pistää kitkaa sinun ja sinun unelmiesi toteutumisen väliin. Avantojoogaaja Magnus Appelbergin lääkkeenä toimii jääkylmä vesi.

– Kaikista hassuinta on, että meidän synnynnäisiä pelkoja ovat vain kaatumisen pelko ja kovat äänet. Muut pelot ovat opittuja, ehdollistettuja. Kaikki mitä on opittu, tai ehdollistettu voidaan poisoppia tai poisehdollistaa.  Silti jokainen kerta, kun on menossa avantoon, niin herää epäilys, että pitääkö sinne mennä, Appelberg hymyilee.

Hänen mielestään normaali on yliarvostettua, joten normaali avantouinti ei riitä.  Kun tavallisesti ihminen ajautuu hypotermian valtoihin noin kymmenessä minuutissa jääkylmässä vedessä, niin Appelberg pitää puolta tuntia lupaavana alkuna omaan tutkimukseensa ihmisen potentiaalista sopeutua äärimmäisolosuhteisiin.

Eivätkä kylmäaltistumisen erikoisuudet jää siihen. Appelberg on toiminut vuosituhannen alusta lähtien päätoimisena astangajoogaopettajana, joten hänen eri asanoidensa loppuhuipennus on molskahdus nolla-asteiseen veteen.

Persoona

Persoona

Magnus Appelberg

Appelberg pitää normaalia vahvasti yliarvostettuna ja näyttää pelolle takamusta.Tutustu profiiliin

Hyytävä vesi itsetuntemuksen oppivälineenä

Jääkylmään veteen uppoutuessa pulssi kiihtyy, verenpaine nousee, adrenaliini virtaa ja hengitys salpaantuu – aivan kuten pelkotilassa.

– Menetelmän avulla opitaan valmistautumaan siihen hetkeen, kun biologinen paniikkireaktio iskee ja opit toimimaan siitä huolimatta. Pystyy pitämään mielen kirkkaana myös kauhun hetkellä.

Useimmat kylmätutkimukset keskittyvät 8-10-asteiseen veteen, mutta nolla-asteinen on Appelbergin mukaan huomattavasti tehokkaampi lämpötila. Stressi, adrenaliini ja kortisoli alkaa huuhtoutua pois ja tilalle tulee endorfiini, oksitosiini ja muut onnellisuushormonit. Mitä kauemmin siellä olet, sitä paremmalta alkaa tuntua.

– Tuskin sen jälkeen läpäisee huumetestejä, Appelberg naureskelee.

Ennen kaikkea Appelbergin metodit ovat tie itsen sisälle ja asioiden näkemistä sellaisina, kun ne ovat. Intiassa tätä kutsutaan vipassana-meditaatioksi: tarkkaillaan hengitystä, fyysisiä tuntemuksia sekä mieltä, jotta itsetuntemus kasvaa.

– Meillä on tapana tehdä turhaa duunia ja rehkiä tahdonvoiman kanssa sen sijaan, että pysähdyttäisiin katsomaan, mikä on se oikea vastustava voima.

Useimmiten se on pelko.

Magnus Appelbergin kolmen askeleen menetelmä pelon selättämiseen

1) Hengitä rentoutuaksesi.
2) Integroi keho ja mieli.
3) Toista ykkönen ja kakkonen kylmässä.

Magnus Appelbergin tie on vienyt hänet diplomi-insinööriopiskelijasta Teatterikorkeakoulusta valmistuneeksi tanssitaiteen maisteriksi. Nyt hän tutkii liikettä, hengitystä, ääntä ja kosketusta, joka on vienyt hänet avantoon pitkinä toistoina. Hänen esityksensä ovat täynnä huumoria ja inspiraatiota, joihin yhdistyy syvä tieto ihmisen anatomiasta. Pikkujoulukaudelle erinomainen vaihtoehto on esimerkiksi Appelbergin avanto-workshop, joita hän pitää Löylyssä, Allas Sea Poolissa ja Uunisaaressa.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksia viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.


Vahvista uutiskirjeen tilaus sähköpostiisi tulevasta vahvistusviestistä!