Nyt on peiliin katsomisen paikka. On liikaa asioita, pää täynnä kiirettä. Peilistä katsoo väsynyt, ylensyönyt ja ikäistään vanhemman näköinen kaveri. ”Tarvitsen muutosta, elämäntapamuutosta.”
Tämä on nykypäivänä monelle tuttu ajatusketju, joka lopulta iskee tunteisiin. Toivottavasti ennemmin kuin myöhemmin, koska suunta energisempään elämään on helpompi kääntää ennen kuin voimat ovat aivan finaalissa.
On turha etsiä vikoja ja syyllistää itseään tilanteestaan. Vika ei todellakaan ole sinussa, mutta muutos parempaan lähtee sinusta. Jos jäät odottamaan yhteiskunnan muuttumista terveyttä ja energisempää elämää tukevaksi, joudut todennäköisesti odottamaan hautaan asti.
“Vika ei todellakaan ole sinussa, mutta muutos parempaan lähtee sinusta. Jos jäät odottamaan yhteiskunnan muuttumista terveyttä ja energisempää elämää tukevaksi, joudut todennäköisesti odottamaan hautaan asti.”
Olemme kehittyneet evoluutiossa olennoiksi, jotka haluavat helppoa, mukavaa ja nautinnollista elämää. Lisäksi meidän on annettu ymmärtää, että tekemällä paljon töitä voit saavuttaa olotilan, jossa elämä helpottuu. Sen sijaan saavutat arkea helpottavilla valinnoillasi kiireisen elämäsi keskellä olotilan, jossa vallitsee väsymys ja innostuksen puute. Arki on harmaata.
Tahto muutokseen lähtee tyytymättömyyden tunteesta. Muutos kannattaa aloittaa suunnittelemalla muutoksen portaat. Step by step – pienin askelin kohti iloista ja innostavaa elämää.
Ymmärrä rajasi
Meillä jokaisella on vahvuutemme ja heikkoutemme. Minulle suunnistus on inspiroinut tavoitteen, joka pääsääntöisesti tukee terveellisiä elämäntapoja.
Suunnistustavoitteen eteen harjoittelu ja kunnon kehittyminen ovat olleet hyväksi terveydelleni, mutta ei aina, eikä varsinkaan kaikilta osin. Kun urheilutavoitteestani on tullut liian tärkeä, olen sokaistunut yrittämään liikaa.
Mieleni ei ole hyväksynyt heikkouksiani, vaan päättänyt antaa palaa täysin siemauksin. Siitä on seurannut kärsimysnäytelmä mielelleni, kun kehoni – yleensä jalkaparkani – eivät ole kestäneet mielen ohjaamaa vauhtirallia.
Näin on tapahtunut elämässäni jo monta kertaa. Miksi mieleni unohtaa, ja sokaistun yhä uudelleen rasituksen äärellä? Intohimon tähden. Olen huomannut, että sekä intohimoinen tavoite että tavoitteen puuttuminen kokonaan johtavat meidät ongelmiin.
Nykypäivänä on hyväksyttävää olla treeniaddikti, koska suurin osa ihmisistä liikkuu liian vähän ja asiantuntijat kannustavat kaikkia liikkumaan. Terveen harjoittelun ja epäterveen rääkin raja on kuitenkin häilyvä. Mikäli harjoittelu on fiksusti nousujohteista ja kehitystä tapahtuu, raja siirtyy koko ajan.
Mutta raja voi hetkellisesti tulla paljonkin alaspäin, jos päivään tulee yllättävä stressitekijä, uni menee sekaisin lapsen sairastumisen takia tai pitkä työmatka vie koko päivän. Silloin on tärkeää ottaa ylimääräinen lepopäivä tai vain hyvin kevyttä, virkistävää liikuntaa.
Jos olet tavoitteellinen ja intohimoinen harjoittelija, kannattaa ottaa vakavasti tunne, ettei huvita lähteä treenaamaan. Toinen selvä merkki rasituksen menemisestä epäterveeksi on, että harjoitus alkaa nihkeästi ja harjoituksen antama hyvän olon tunne on normaalia lyhyempi.
Ja tietysti luonnollista kipua kannattaa kunnioittaa ja levätä tai tehdä jotain, missä kipua ei tunnu. Kipulääke on aina huono vaihtoehto hyvinvointia tavoiteltaessa.
Pitkäaikaisen kuormituksen seurauksena syntyneitä rasitusvammojen alkuja voi olla vaikea tunnistaa, ja kun oireet ilmaantuvat, on myöhäistä tehdä nopeita korjausliikkeitä.
Ylimääräinen lepopäivä on paras ratkaisu korjaamaan akuuttia ylirasitusta. Kun otat aikaa unelle ja rentoutumiselle tavallista enemmän, on helpompi huomata rasituksen todellinen luonne. Jos lepääminen lisää väsymyksen tunnetta, olet todennäköisesti mennyt epäterveille urille.
Säädä tavoite järkeväksi
Tarvitsemme balanssia, jossa tavoite on innostava, iloa tuova ja realistinen. Sopivan haastava tavoite ohjaa kohti energisempää elämää ja pysyvämmin parempia valintoja arjessa.
Ilman juuri sinua puhuttelevaa tavoitetta päivittäinen arki kääntää toimintatapasi pian takaisin tuttuun ja turvalliseen, eikä energisempää elämää synny. Palaat vanhoihin tottumuksiisi. Konkreettinen tavoite on todella tärkeä pysyvämmän elämäntapamuutoksen aikaan saamiseksi.
“Ilman juuri sinua puhuttelevaa tavoitetta päivittäinen arki kääntää toimintatapasi pian takaisin tuttuun ja turvalliseen, eikä energisempää elämää synny.”
Energisyyteesi vaikuttaa pyhä kolmiyhteys ravinnon, levon ja liikunnan välillä. Kannattaa aloittaa sieltä, mistä koet sen helpoimmaksi sekä etsiä tietoa ja tukea suunnitelman laatimiseksi.
Aloita laittamalla uni ja rentoutuminen tärkeyslistan kärkeen. Rentoudu ja opettele hengittämään rauhallisesti syvään. Se on jo meditointia. Meditatiivinen hetki pysäyttää mielesi tähän hetkeen ja mahdollistaa oikeat valinnat sinulle juuri nyt.
Rauhoita ilta ilman laitteita ja leiki lasten kanssa ulkona tai ulkoile edes vähän luonnossa, sillä raikkaan ilman hengittäminen auttaa unen saantia. Mitä säännöllisemmin nukut, sitä kykenevämpi olet tekemään parempia arjen valintoja kohti energisempää elämää.