Takaisin

Mikko Alakare ei voi jäätyä kesken pelin – “Erotuomari on inhimillinen, mutta tärkeä osa peliä.”

Liikun pelin mukana ja seuraan sen virtausta. Keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään. Mitä intensiivisempi peli, sitä helpompaa keskittyminen on. Peli etenee, tilanteita tulee ja tuomariratkaisut on pakko tehdä – joka kerta ja heti.

Erotuomarina olen harjaantunut nopeaan päätöksentekoon. Virheiden mahdollisuus on kuitenkin aina läsnä ja pahimmillaan yksittäinen virheellinen ratkaisu voi johtaa jopa urani päättymiseen.

Toisin kuin päivätyössäni asianajajana, kentällä eri osapuolten kantojen kuulemiseen ei ole aikaa, vaan päätös on pelin sujumiseksi tehtävä nopeasti. Silloin on unohdettava kuuluisienkin pelaajien, valmentajien, kiihkeän katsomon ja jopa poliittisten tahojen aiheuttamat paineet.

Pärjätäkseen Mestarien Liigan kaltaisilla kentillä on oltava itsevarma. On uskottava, että se, että on päässyt urallaan niin vaativiin otteluihin tuomaroimaan, tarkoittaa että joku pitää sinua parhaana mahdollisena kyseiseen hommaan. Kukaan ei sillä hetkellä ole tehtävään parempi, sillä jos olisi, hänet olisi hommaan jo valittu.

En voi ajatella että seuraava ratkaisu voi olla urani viimeinen, vaikka se totta onkin. Inhimillinen erotuomari kuuluu urheiluun, jokaiseen peliin. Ja siinä hetkessä, siinä ottelussa minä olen se ihminen, joka ratkaisun tekee. En voi ulkoistaa vastuutani kenellekään.

En voi ajatella että seuraava ratkaisu voi olla urani viimeinen, vaikka se totta onkin.

Joskus päätökseni on väärä. Jälkeenpäin huomaan sen, mutta sitä ei ole aikaa jäädä vatvomaan, sillä se aiheuttaisi vain lisää virheitä. Peli etenee ja koko ajan on oltava valppaana ja valmis tekemään seuraava iso ratkaisu. Virheiden mahdollisuus kuuluu kaikkeen inhimilliseen toimintaan. Jos ei tee mitään, ei tee yhtään virhettäkään.

Persoona

Persoona

MIKKO ALAKARE

Huippuerotuomari, asianajajaTutustu profiiliin

Rajojen kokeilua

Urheilussa pelikenttä on rajattu ja muuttujia on rajallinen määrä. Sen pitäisi helpottaa erotuomarin työtä, mutta jalkapallossa tai salibandyssa säännöt eivät silti ole yksinkertaiset ja selkeät. Esimerkiksi voi olla hyvin tulkinnanvaraista, onko pelaajan tekemä sääntörikkomus luonteeltaan piittaamaton, vaarallinen vai väkivaltainen, tai viedäänkö rikkeellä ilmeinen maalintekomahdollisuus.

Vaikka pelin säännöillä voidaan varautua laajaan määrään eri tilanteita, urheilussa on aina kekseliäitä pelaajia, jotka kokeilevat miten sääntöjen puitteissa voi toimia omaksi edukseen. Urheilu on monissa kulttuureissa leikkiä, johon kuuluu monenlaista sääntöjen asettamien rajojen venyttämistä, puljaamista ja pyrkimystä huijata niin vastustajaa kuin erotuomariakin.

Vaikka kollega olisi kilpailijasi, niin ajatuksia on tärkeää jakaa ja välillä on osattava myös kuunnella.

Erotuomarin on silti pidettävä pää kylmänä ja ennen kaikkea pysyttävä neutraalina. Suurin ero asianajajan ja erotuomarin työssä onkin, että asianajajana olen aina päämieheni puolella, mutta erotuomarina olen täysin riippumaton ja itsenäinen päätöksissäni.

Erotuomarina toimiminen on tarjonnut myös uusia näköaloja työelämään. Yritän esimiehenä kannustaa alaisiani aktiivisesti kokeilemaan uutta ja hyväksymään, että virheitä voi tulla. Kehitystä tapahtuu vain jos uskalletaan myös epäonnistua.

Sekä urheilussa että liike-elämässä yhteistyö nostaa tekemisen tasoa. Vaikka kollega olisi kilpailijasi, niin ajatuksia on tärkeää jakaa ja välillä on osattava myös kuunnella. Puhuessa toistaa vain sitä mitä jo osaa. Kuuntelemalla voi oppia jotain uutta.

Mikko Alakare on yksi Sportspotin monista urheilun ammattilaisista, jotka tarjoavat uusia näköaloja työelämää kiinnostaviin aiheisiin. Sportspot auttaa sinua hyödyntämään asiantuntijoita monipuolisesti ja viemään työyhteisösi aivan uudelle tasolle.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksia viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.


Vahvista uutiskirjeen tilaus sähköpostiisi tulevasta vahvistusviestistä!