Takaisin

Exit-suunnitelma à la Shawn Huff

Susijengin kapteeni, Helsingin kaupungin kunnanvaltuutettu, Shawn Huff, 38, pisti tossunsa naulaan syyskuun puolessa välissä Espanjaa vastaan pelatun EM-puolivälieräottelun jälkeen. Miten kolmella eri vuosikymmenellä pelannut koripalloammattilainen suhtautuu muutokseen ja mitkä ovat Susijengi-alanvaihtajan tulevaisuudensuunnitelmat?

Espanjan pelinrakentaja Lorenzo Brown nappaa pallon kainaloonsa, kun peliaikaa on jäljellä enää alle 20 sekuntia. EM-kisojen puolivälierien viimeinen pallonhallinta jää merkityksettömäksi, kun eroa on jo 10 pistettä. Susijengin kapteeni Shawn Huff käy heittämässä läpyt ensin Brownille ja sen jälkeen koko Espanjan viisikolle, kun kello vielä tikittää viimeisiä sekunteja.

Espanja tuulettaa paikkaa mitalipeleissä, Susijengi jää laulukuoroon. Ottelun jälkeen tuleva Euroopan mestari jää vielä riviin kunnioittamaan kahta kaukaisen pohjolan konkaria, jotka ovat olleet mukana nostamassa Susijengiä B-divisioonasta EM-kisoihin: Petteri Koposta ja Huffia, joiden peliurat parketilla päättyivät loppusummeriin.

– Suurin osa joukkueista lopettaa kisat tappioon ja yksi joukkue lähtee iloisena pois. Siitä huolimatta se tapa, millä pelattiin ja miten Espanja joutui pelaamaan meitä vastaan, kertoo kuinka vaarallinen Susijengi on, Huff kertaa noin kuukauden takaista EM-kisojen puolivälieräottelua.

Huff teki ensiesiintymisensä maajoukkueessa jo 2003, jolloin Suomi vielä taisteli paikasta päästä karsimaan EM-kisoihin. Toistona vielä: Suomi ei siis karsinut EM-kisapaikasta, vaan karsi paikasta päästä ylipäätänsä EM-karsintoihin. Siitä on pitkä matka EM-kisoihin, puhumattakaan viisiin peräkkäisiin.

– Espanja juhli ottelun jälkeen sitä, että he olivat voittaneet juuri Suomen puolivälierissä. Se on ihan eri lähtökohta kuin se, mihin silloin tulin. Oli mieletön mahdollisuus lopettaa ura tällaiseen. Sai vielä kirjoittaa viimeisen kappaleen omalla koripallourallaan. Siitä olen kiitollinen.

Suurin osa joukkueista lopettaa kisat tappioon ja yksi joukkue lähtee iloisena pois. Siitä huolimatta se tapa, millä pelattiin ja miten Espanja joutui pelaamaan meitä vastaan, kertoo kuinka vaarallinen Susijengi on, Huff kertaa noin kuukauden takaista EM-kisojen puolivälieräottelua.

Shawn Huff

Kappale, joka kirjoitettiin omin ehdoin

Urheilijan sanotaan kuolevan kahdesti: kun ura loppuu ja kun oikeasti kuolee. Peliuran lopettaminen omin ehdoin ei ole itsestäänselvyys. Joskus kropan mailimittari täyttyy ja nuoremmat menevät ohitse. Ura voi katketa myös yllättäen loukkaantumiseen. Yksikin epäonninen kontakti, harha-askel tai epäonninen kaatuminen voi katkaista lupaavankin uran. Huffin kohdalla lopetus oli käsikirjoitettu – ainakin sen verran, kuinka paljon sitä voi käsikirjoittaa.

– Kolme vuotta sitten tein exit-suunnitelman. Palasin takaisin Suomeen Saksasta, olin 35-vuotias, piti kohdata realiteetit. Mietin, että plus-miinus kolme vuotta vielä tulee pelattua. Jos jaksan ja haluan, niin ehkä kauemminkin.

– Nyt tuntuu siltä, että olen antanut viimeisenkin hikipisaran tälle lajille. On hyvä väistyä. Kaikki eivät voi lopettaa samalla tavalla, joskus loppu voi olla katkerakin ja jäljellä ei ole enää mitään. Loppu voi olla katkera varsinkin silloin, jos identiteetti on rakentunut sataprosenttisesti sen ympärille, että on urheilija.

Exit-suunnitelmansa Huff loi ilman roolimallia, seuraten omaa sydäntään ja luoden omaa polkuaan. Apuja tuli muun muassa kansainvälisen koripalloliiton, FIBA:n, TIME-OUT-ohjelmasta sekä Koripallomuseon Kentältä johtajuuteen -mentorointiohjelmasta. Huff lähti aktiivisesti etsimään ja osallistumaan projekteihin – myös sellaisiin, jotka eivät varsinaisesti liittyneet koripalloon.

Jos ammattilaiskoripalloilija on onnekas, niin hän pelaa hädin tuskin kymmenen vuotta. Huff on äärimmäisen onnekas, koska hänellä on takanaan ammattilaisvuosia 14. Nyt 38-vuotiaana hänellä on edessään uudet kuviot, uudet työt. Koripallo oli Huffin ensimmäinen ammatti. Nyt hän on moderni alanvaihtaja.

– Mikä edes työelämässä enää on perinteikästä? Onko sitä enää olemassa, että on samassa ammatissa 50 vuotta ja jää eläkkeelle?

– Pelkkä urheilijatausta ei tarkoita, että saa hyvän aseman muualla, vaan se pitää ansaita. Totta kai urheilusta saa työkaluja, joita voi siirtää työelämään: tavoitteiden asettamista, suunnitelmallisuutta, ryhmätyöskentelyä, kritiikin vastaanottamista, pettymysten käsittelyä ynnä muuta, ynnä muuta.

Mikä edes työelämässä enää on perinteikästä? Onko sitä enää olemassa, että on samassa ammatissa 50 vuotta ja jää eläkkeelle?

Shawn Huff

Shawn Huff, pesunkestävä poliitikko?

Huffissa on asunut pieni maailmanparantaja jo kauan, noin parikymppisestä lähtien. Varsinaisen oivaltamisen vaikutusmahdollisuuksistaan hän sai noustessaan Susijengin kanssa Helsingin Kansalaistorin Meillä on unelma -tapahtumassa heinäkuussa 2015, Susijengin kapteenina.

– Se oli itselle iso juttu. Silloin tuli ihan konkreettisesti eteen, mikä alusta ja asema Susijengillä ja kapteenilla on. Kun puhuin yhteiskunnallisista asioista, niin huomasin, mikä vaikutus sillä on. Huomasin, että olen roolimalli.

Vaikuttaminen vei mennessään. Kesällä 2021 Huff valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon vihreiden listalta. Eikä politiikka ole jäämässä siihen. Seuraava tavoite on kristallinkirkas: kansanedustajan pesti vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

– En lähde tekemään sitä vasemmalla kädellä, vaan panostan kaiken, että pääsen sisään. Jos vaaleihin lähtee puolittain tai edes 95 prosenttisesti, niin ei ole mitään mahdollisuuksia.

– Miten tulen menestymään vaaleissa tulee kertomaan paljon, mitä sen jälkeen aion tehdä. Jos en pääse, niin olen samassa pisteessä. Jos taas pääsen eduskuntaan, niin sehän muuttaa koko elämän.

Kevään eduskuntavaalien lopputuloksesta huolimatta on selvää, että Huff tulee vaikuttamaan myös ruohonjuuritasolla. Siitä pitää huolen itähelsinkiläisen koripalloseura WB-Panttereiden toimintaan osallistuminen kummijäsenenä. Vaikka pelaaminen loppuu, niin koripallo jää.

En lähde tekemään sitä vasemmalla kädellä, vaan panostan kaiken, että pääsen sisään. Jos vaaleihin lähtee puolittain tai edes 95 prosenttisesti, niin ei ole mitään mahdollisuuksia.

Shawn Huff

Jos haluat kuulla lisää Shawnin ajatuksia niin varaa oma Susijengi experience kokemus tai bookkaa Shawn puhumaan tilaisuuteenne.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.

Haluatko uusimmat uutiset sähköpostiisi?

Saat sähköpostiisi ideoita ja inspiraatiota, sekä katsauksia viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia.


Vahvista uutiskirjeen tilaus sähköpostiisi tulevasta vahvistusviestistä!