Periksen-Unelmaduuni-Invalidiliitto-Logo

Invalidiliitto on fyysisesti vammaisten ihmisten valtakunnallinen vaikuttamisen ja palvelutoiminnan monialajärjestö. Invalidiliitto edistää ja kehittää fyysisesti vammaisten ja toimintaesteisten henkilöiden mahdollisuuksia osallistua, liikkua ja elää täysipainoista elämää.

Oli mielenkiintoista nähdä asioita eri kulmasta kuin on tottunut. Fyysinen vammautuminen ei tarkoita sitä, että työn tekeminen tulisi loppua, jos siihen pystyy edelleen. Riippuen vammasta, niin töitä pystyy tekemään siinä missä muutkin ihmiset.

- Juha Perälä

Peris saa kutsun Invalidiliiton pääjohtajan pakeille

Peris on jo pitkään kertonut työtaipaleensa alun sahasta, jossa hänellä oli työnkaverina sahatyöntekijä Matti, joka oli menettänyt kätensä, mutta silti painoi kovemmin töitä kuin hän. Nyt Periksen Unelmaduuni -ohjelmasarjan viidennessä osassa hän saa kutsun tapaamaan Invalidiliiton pääjohtaja Petri Pohjosen luokse.

Invalidiliitossa on käynnissä Sopivaa työtä kaikille -kampanja, jonka tavoitteena on parantaa fyysisesti vammaisten ihmisten työllistymistä vaikuttamalla työnantajien asenteisiin ja samalla mahdollistaa työnantajien ja fyysisesti vammaisten ihmisten kohtaaminen.

– Oli mielenkiintoista nähdä asioita eri kulmasta kuin on tottunut. Fyysinen vammautuminen ei tarkoita sitä, että työn tekeminen tulisi loppua, jos siihen pystyy edelleen. Riippuen vammasta, niin töitä pystyy tekemään siinä missä muutkin ihmiset, Peris kertoo.

Invalidiliitosta Peris lähetetään töihin Gofore Oyj:lle, joka on digitaalisten palveluiden suunnittelun ja kehittämisen asiantuntijayritys. Paikan päällä hän tapaa pyörätuolia käyttävän Tea Latvalan, joka vastaa yrityksen osaamisen kehittämisestä. Tea Latvala joutui onnettomuuteen, jonka seurauksena hän liikkuu nykyään pyörätuolilla. Siitä huolimatta Latvala on jatkanut samoissa töissä, jossa hän oli jo ennen vammautumistaan.

– Siinä hän painoi töitä siinä missä muutkin, Peris aloittaa.

– Nämä ovat asioita, joista ei välttämättä kauheasti puhuta, mutta jokainen varmasti miettii. Joskus sitä on tullut itsekin mietittyä, miten elämä jatkuisi, jos menettäisi jotain kykyjä. Kun näkee erityisesti nuoria, niin saa itsekin voimaa. Mitä tahansa elämässä tapahtuukin, niin voi mennä eteenpäin.

Latvala heittää Periksen brainstorming-sessioon, jossa Peris näyttää enemmän keskittyvän pöytäfutikseen ja muihin nokan eteen tuleviin virikkeisiin.

– Perishän oli työmiehenä aktiivinen ja oma-aloitteinen, mutta itseohjautuvuus meni vähän sivuraiteille, Invalidiliiton viestintäjohtaja Sinikka Rantala hymyilee.

Rantalan mukaan Sopivaa työtä kaikille -kampanjan yksi tavoite on tuoda tarinoita esille ja sitä kautta auttaa fyysisesti vammaisten ihmisten työllistymistä.

– Nykypäivänä varsinkin digitaalisella puolella työt ovat sellaisia, että niissä tarvitaan aivoja eikä jalkoja. Goforen Latvala on hieno esimerkki tästä, Rantala kertoo.

Sopivaa työtä kaikille -kampanja jatkuu ensi keväänä kiertueella ympäri Suomen.

Kaikki videot

Jaa tarina

Kampanjasta vastaa Sportspot Oy

Sportspot on Suomen laajin urheiluvaikuttajaverkosto. Missionamme on parantaa työntekijä- ja asiakaskokemusta tuoden uusia näkökulmia sekä tuoreita ajatuksia kohderyhmällesi mielenkiintoisten persoonien avulla. Inspiroivien puhujiemme joukosta löydät viestillesi kasvot.

Tavoitteenamme on luoda konsepteja, jotka herättävät tunteita ja nostattavat innostusta. Innostus onkin asia, jota haluamme vaalia ja korostaa, sillä uskomme innostumisen olevan tie onnistumiseen. Sportspotin arvot, joukkue, uteliaisuus, rohkeus ja energia, näkyvät kaikessa tekemisessämme.

Me lähdemme mielellämme tekemään kanssanne timanttista yhteistyötä. Ota siis yhteyttä!