Takaisin

Tyky-päivä ideat – Mitä ohjelmaksi tyky-päivään?

Tyky-päivä. Työhyvinvointi. Työkykyvyn ylläpitäminen.
Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen? Kysyin tuota itseltäni ja tässä omiin kokemuksiini perustuva analyysi noin kolmen neljäsosan tyky-päivän sisällöstä;

Osa 1: syömään
Osa 2: juomaan
Osa 3: nukkumaan

Joskus johonkin väliin saattaa mahtua johtajan tsemppipuhe siitä, miten vuosi on ollut haastava mutta kovalla työllä saavutettiin ennätystulos. Tulevaisuuden kannalta keskeistä on kaikkein joustaminen ja venyminen. Kiitos.

Tässä ei toki ole mitään vikaa, mutta me uskomme että tyky-päiviä voi järjestää myös toisin. Kun mietit ohjelmaa tyky-päivään… Niinpä. Tässä on ensimmäinen haaste. Monesti tyky-toiminta on vain yksi pieni osanen suunnittelijan työtaakkaa. Kun suunnittelija monesti hoitaa suunnittelua oman työn ohessa, on luonnollista, että siihen ei pystytä käyttämään juurikaan aikaa. Siksi usein on vaan helpompi mennä vanhalla tutulla kaavalla (osat 1– 3 yllä). On toki poikkeuksiakin, mutta omien kokemuksien perusteella homma menee usein näin. Olemme luoneet Sportspotin helpottaaksemme suunnittelijoiden työtä. Me uskotaan, että urheilijoilla ja valmentajilla olisi erittäin paljon annettavaa tyky-päiviin.

Tyky-päivän runko – kuinka paljon ohjelmaa ja kuinka paljon hengailua?

Jokainen työyhteisö on erilainen. Olen kuitenkin havainnut, että lähes kaikista yhteisöistä löytyy tietyt karkeasti luokiteltavat stereotyypit. Kuka sinä olet?

1. Puurtaja. Viettää vapaa–aikansa mökillä tehden halkoja ja saunoen. Tämän tyypin mielestä mikään ei ole niin turhaa kuin pallon perässä juoksentelu; tekisivät jotain hyödyllistä.

2. Urheiluhullu. Pyöräilee työmatkoina kesät talvet järven yli 50 kilometriä suuntaansa huippupyörällään. Juoksee kesälomallaan Norjan kautta Kroatiaan ja tulee hikisissä kamoissa Forrest Gumpin näköisenä lomanjälkeiseen aamupalaveriin.

3. Jahkailija. Meinaa joka vuosi aloittaa aktiivisen liikkumisen, mutta ei lopulta keksi mikä kuntosali sopisi juuri hänelle parhaiten. Ensi vuonna sitten.

4. Entinen urheilija. Voi liikkua parikin kertaa viikossa, mutta liikkuu ennen kaikkea sosiaalisista syistä ja voittaakseen. Saunailloista riittää juttua vielä vuosienkin jälkeen. Erittäin loukkaantumisherkkä, eikä vähiten siksi, ettei vanhan innon ja lisääntyneen maan vetovoiman suhde kohtaa.

5. Sauvakävelijä. Liikkumisessa tärkeintä on se, ettei tule hiki. Pystyy kävelemään tunteja putkeen omaan tahtiinsa pysähtymättä, mutta jos vauhti nousee yli 4km/h, on syytä rauhoittua ja lähteä täyttelemään ristikoita.

6. Anti-liikkuja. Vihaa kaikkea liikkumista. Ei voi käsittää, miksi rasittaisi itseään turhaan, kun ihminen on kuitenkin keksinyt liikkumista ehkäiseviä innovaatioita.

Yritä tässä nyt sitten miettiä ohjelmaa joka miellyttäisi jotakuinkin jokaista osallistujaa. ”Mahdoton tehtävä”, toteaa moni. Tässä unohtuu kuitenkin se, että kun tarkastellaan tiimin toimintaa, on keskeistä se, että yksilöllisistä eroista huolimatta tiimi pystyy toimimaan yhdessä ja puhaltamaan yhteen hiileen ja kehittämään toimintaansa. Tyky-päivä voikin olla hyvä mahdollisuus mennä turvallisessa ympäristössä ja hyvässä hengessä mukavuusalueen ulkopuolelle. Usko tai älä, mutta lähtökohtaisesti mukavuusalueen ulkopuolellakin voi olla mukavaa. Mikä ylipäätään on mukavuusalue? Onko se alue jossa tehdään vain vanhoja tuttuja asioita? Jos on, vanhaa kaavanomaisesti toistamalla harvoin saavutetaan mitään uutta. Jos porukkaa kannustetaan ajattelemaan uudella tavalla ja menemään mukavuusalueen ulkopuolelle, on vaarana, että jotain uutta todella syntyy!

Sukeltamalla toisen ihmisen maailmaan voi olla mahdollista ymmärtää omista poikkeavia toimintatapoja ja motiiveja entistä paremmin. Lopputuloksena onkin paremmin yhteen hitsautunut ja motivoitunut tiimi, joka tekee yksinkertaisesti parempaa jälkeä. Ja kun tämä lopputulos saavutetaan, on tyky-päivä tehnyt tehtävänsä.

Tyky-päivä: Ideoita työssä jaksamiseen ja työkyvyn ylläpitoon

Työssä jaksamisesta puhutaan melko paljon, mutta jokapäiväisessä toiminnassa se näkyy valitettavan vähän. STTKn (Aula research 2017) teettämän tutkimuksen mukaan 57% työntekijöistä kokee että työpaikalla ei edistetä lainkaan tai edistetään melko huonosti suunnitelmallista työssä jaksamista ja hyvinvointia. Keskeinen havainto tutkimuksessa on myös se, että yksityisellä sektorilla tilanne on heikoin. Yksityisen sektorin lukema on huolestuttava; vain 36% työntekijöistä koki, että työssä jaksamisen ja hyvinvoinnin edistäminen olisi hoidettu erittäin, tai melko hyvin.

Tilasto on todella murheellinen, sillä työhyvinvoinnin on osoitettu useassa tutkimuksessa liittyvän parempaan kilpailukykyyn ja tuottavuuteen. Ristiriita yksityisen ja julkisen sektorin välillä on erityisen mielenkiintoinen, sillä juuri yksityisen sektorin yritykset korostavat toiminnassaan tuottavuutta ja kilpailukykyä.

Tyky-päivät ovat vain pieni osa työhyvinointia, mutta oikein toteutettuna niiden avulla pystytään hitsaamaan porukkaa yhteen. Kun töissä painetaan hektisesti päivästä toiseen, on välillä hyvä tehdä yhdessä jotain aivan muuta. Tähän tyky–päivät tarjoavat mahtavan mahdollisuuden. Opettajakoulutuksessa puhutaan paljon oppimisympäristöistä ja niiden vaikutuksesta oppimiseen. Brooks (2010) vertasi tutkimuksessaan luokkahuoneessa tapahtuvaa oppimista ja aktiivisessa oppimisympäristössä tapahtuvaa oppimista. Brooks havaitsi, että aktiivinen oppimisympäristö johti parempiin oppimistuloksiin ja jopa siihen, että aiemmin standardoidulla testillä mitatut opiskelijoiden ”maksimi” oppimisvalmiudet ylittyivät. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että fyysisen oppimisympäristön avulla on mahdollisuus saada aikaan oppimistuloksia, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia! Miten tämä sitten liittyy tyky-päivään?

Nykypäivän hektinen työelämä vaatii jatkuvaa kykyä uuden oppimiseen. Oppimis– ja adaptoitumiskyky ovat sekä organisaatioiden että yksilön kehityksen kannalta elintärkeitä ominaisuuksia. Siksi myös työelämän tulisi aktiivisesti kouluttaa ja kannustaa ihmisiä oppimiseen. Tyky-päivät ovat hyviä yhteishengen nostattajia, mutta antavat myös mahdollisuuden oppia uutta erilaisessa ympäristössä. Urheilijoilla ja valmentajilla on paljon annettavaa yrityksesi tyky-päivään. Seuraavassa pari esimerkkiä siitä, millaisia tyky-päiviä meidän kauttamme voidaan järjestää

Tyky-päivään jotain uutta: erilaiset aktiviteetit

Seuraavassa pari esimerkkiä ja ideaa siitä, millaista aktiviteettiä tyky-päivä voisi sisältää. Esimerkkien tavoitteena on antaa ideoita ja auttaa sinua miettimään omaa tyky-päivääsi.

Esimerkki 1. Sporttia, pähkäilyä ja rentoutumista

14.30 Saapuminen toimintapaikalle
14.30 Huonepakopeli, jossa tiimit ratkaisevat yhdessä visaisia pähkinöitä
15.45 Vastaanotto Amin Asikainen, jumppakamat päälle ja salille!
16.00 Alkuverryttely
16.15 Sparrit ja loppuvastus Amin Asikainen (halukkaille)
17.15 Rentoutus ja mielikuvaharjoitukset + luento aiheesta vastuu omasta hyvinvoinnista Minna Tervamäen opastuksella
18.15 Saunomista
19.45 Ruokailu ja yhdessäoloa
22.00 Tilaisuus päättyy

Esimerkki 2. Vähemmän liikettä, enemmän ryhmäytymistä (Ravit)

17.00 Yhteiskuljetus tapahtumapaikalle
17.15 Raviammattilaisen esittely ja ravien perusteet
17.30 Tutustuminen varikkoalueeseen oppaan johdattamana ja keskustelua päivän mielenkiintoisimman ohjastajan kanssa
18.00 Siirtyminen VIP– tiloihin
18.00 Asiantuntijan tarkempi raviesittely ja kyselysessio
18.30 Vedonlyöntiammattilaisen esittäytyminen, luento / keskustelu ammattilaiselta vaadittavista taidoista + opastusta ja ruokailu
19.30 Vedonlyöntiä halukkaille ja vapaata tutustumista ravialueeseen
21.00 Tilaisuus päättyy

Esimerkki 3. Aktiiviviikonloppu (2 päivää)

16.00 Lähtö
16.40 Saapuminen ja majoittuminen
17.30 Henrik Dettmannin luento ”Tiimityö ja joukkueen rakentaminen”, vapaata keskustelua
19.00 Illallinen ja yhdessäoloa

Lauantai:
08.30 Aamiainen ja Marko Yrjövuoren luento ”Palautumisen merkitys harjoittelussa”
10.30 (Kesällä) Golf– tunti Pron– opastuksessa (Talvella) Hiihtokoulu ammattilaisen opastuksessa

TAI Vaihtoehtoinen ohjelma

10.30 (Kesällä) Suunnistuksen harjoittelua ammattilaisen opastuksessa (Talvella) Talvijuoksukoulu ammattilaisen opastuksessa

13.00 Lounas

14.30 (Kesällä) Golf kierros halukkaille ammattilaisten seurassa (Talvella) Laskettelukoulu ammattilaisen opastuksessa (siirtyminen 1h /suunta, laskettelua 2h)

TAI Vaihtoehtoinen ohjelma

14.30 Hierontoja ja kylpylähoitoja valinnan mukaan
19.00 Mindfullness ammattilaisen luento ”Stressi, epäonnistumiset, esiintymisjännitys ja pelot – kuinka ne selätetään?”
20.00 Illallinen, vapaata seurustelua ja ryhmäytymistä

Yllä olevilla esimerkeillä pyrimme näyttämään sen, kuinka tuomalla mielenkiintoisia henkilöitä ja sisältöä virkistyspäivään, voidaan kehittää siitä unohtumaton ja mieleenpainuva kokemus. Tyky-päivää suunnitellessa kannattaakin uhrata hetki aikaa ajatukselle siitä, mitä tyky-päivällä tavoitellaan. Tämän kirkastuttua loppu onkin sitten puhdasta suunnittelua ja toteutusta. Tässä me voimme auttaa sinua.

Lähteet:

Annamme viestillesi kasvot

Tilaa uutiskirje

Saat sähköpostiisi kuukausittaisen katsauksen viimeisistä tapahtumistamme. Emme lähetä sinulle koskaan roskapostia ja saat viestiä maksimissaan kerran kuukaudessa.